Hemrik (De Himrik), is een klein en sfeervol dorpje in het zuiden van de gemeente Opsterland. Het dorp ligt aan de weg van Wijnjewoude naar Gorredijk. In de omgeving van Hemrik is het unieke coulisselandschap te vinden. Het coulisselandschap bestaat uit weilanden met houtwallen (houtsingels).

In de omgeving zijn verschillende wandel-, fiets- en ruiterpaden te vinden. Hemrik ligt in het heidelandschap en vlakbij de vallei van de rivier het Alddjip. Hemrik ligt langs de Opsterlânske Kompanjonsfeart (Opsterlandse Compagnonsvaart). De Opsterlânske Kompanjonsfeart vormt in het landschap een opvallend element. De vaart werd vroeger gebruikt voor de afvoer van turf. Tegenwoordig is de Opsterlânske Kompanjonsfeart onderdeel de Turfroute, een toeristische vaarroute die dwars door Zuidoost Friesland gaat. Langs de Turfroute staan karakteristieke en sfeerbepalende sluiswachterwoningen. U kunt met uw boot aanleggen in Hemrik en lopend of fietsend de mooie omgeving verkennen.                                            

Een bijzonder object in Hemrik is de Trambrug. Deze ligt over de Opsterlânske Kompanjonsfeart en was onderdeel van het tracé van de voormalige tramlijn Oosterwolde-Gorredijk. In het dorp is “Het Koetshuis” een mooie plek om even uit te rusten en wat te eten of te drinken. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven in Hemrik. Even buiten het dorp ligt het avontuurlijke speelbos Sparjeburd van Staatsbosbeheer. En Hemrik heeft een openluchtzwembad vlakbij de aanlegplaats van Turfroute. Ook stoeterij Het Swarte Peart” en ‘De Woudimker’ zijn zeker een bezoekje waard. In de omgeving van het dorp zijn verschillende campings, Bed & Breakfasts en hotels.

In Hemrik staan twee prachtige historische kerkjes. Zo is er de prachtige witte kerk met klokkenstoel en in het centrum een 12e eeuws kerkje ook met klokkenstoel, met begraafplaats inclusief grafkelder van een welgestelde familie.

Meer informatie over Hemrik vindt u op www.dehimrik.nl

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Wonen