Lelieteelt

In de gemeente Opsterland is sierteelt, zoals lelieteelt en bollenteelt, niet toegestaan op agrarische grond. Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over sierteelt en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.  
 

VraagAntwoord
Wat is sierteelt?

Sierteelt is het verbouwen van siergewassen. 

Hieronder vallen onder andere bloembollen, snijbloemen en sierheesters. 

Is sierteelt toegestaan binnen de gemeente Opsterland?

Sierteelt is niet toegestaan binnen de gemeente Opsterland. Hierbij gaat het om: 

  • gronden waar een agrarische bestemming voor is aangewezen in het bestemmingsplan, en
  • geen vergunning voor verleend is, en
  • niet onder bestaand gebruik valt.

Dit is geregeld in het bestemmingsplan Buitengebied 2014 (link naar bestemmingsplan externe link:NL.IMRO.0086.BPBuitengebied-0301). 

Wat is in het bestemmingsplan Buitengebied 2014 van de gemeente Opsterland geregeld over sierteelt? 

Voor agrarisch aangewezen gronden is als strijdig aangemerkt: het gebruik van gronden voor sierteelt, fruitteelt, boomteelt of overige opgaande meerjarige teeltvormen, tenzij het bestaand gebruik betreft. (artikel 3.5 sub c van het bestemmingsplan).

Het college kan een omgevingsvergunning verlenen voor sierteelt, mits geen onevenredige aantasting plaatsvindt van: de landschappelijke en cultuurhistorische waarden de natuurlijke waarden, de milieusituatie, de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden, de verkeersveiligheid en het verlichtingsniveau (artikel 3.6 van het bestemmingsplan).

Handhaaft de gemeente Opsterland op sierteelt binnen de gemeente? 

Ja, het college van burgemeester en wethouders handhaaft op sierteelt als er vastgesteld wordt dat er sprake is van een overtreding. 

Hoe verloopt een handhavingstraject? 

Het handhavingstraject begint met een controle door onze toezichthouders. Bij een overtreding ontvangt de overtreder een brief waarin wordt aangegeven welke regels zijn overtreden en welke maatregelen binnen een redelijke termijn moeten worden genomen om de overtreding te beëindigen. De overtreder krijgt ook de gelegenheid om een zienswijze in te dienen. Vervolgens weegt het college zorgvuldig alle belangen af. Op basis van deze afweging besluit het college of er handhavend wordt opgetreden.

De overtreder kan hier tegen in bezwaar gaan en in (hoger) beroep gaan bij de rechtbank. Deze procedures bieden de mogelijkheid om standpunten naar voren te brengen, wat bijdraagt aan een zorgvuldige behandeling. Dit maakt wel dat een handhavingstraject lang kan duren. 

Ik heb (mogelijk) sierteelt geconstateerd. Kan ik een melding hierover indienen? En wat gebeurt er vervolgens met mijn melding? 

U kunt een melding indienen via handhaving@owo-gemeenten.nl. Zodra u een melding heeft ingediend, gaan onze toezichthouders een controle uitvoeren op het betreffende perceel.

Voor percelen die bij ons bekend zijn, voeren de toezichthouders al structurele controles uit.

Wat doet de gemeente Opsterland aan de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen? 

In de agrarische sector wordt met gewasbeschermingsmiddelen gewerkt. Deze middelen zorgen ervoor dat een teelt wordt beschermd tegen schadelijke plant- en diersoorten. 

De gemeente Opsterland kan niet handhaven op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij andere instanties, zoals het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Een gewasbeschermingsmiddel mag alleen worden gebruikt als deze is toegelaten. Over de toelating van deze middelen gaat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet op dit moment onderzoek naar de effecten van bestrijdingsmiddelen op omwonenden. Dit onderzoek loopt vanaf 2023 tot naar verwachting 2031. Naast dit onderzoek van het RIVM verrichten de Wageningen Universiteit en het Radboud UMC in samenwerking met Europese partners het SPRINT onderzoek. In dit onderzoek worden de effecten van het samenspel van meerdere bestrijdingsmiddelen (cocktail) nader onderzocht.