Gorredijk (De Gordyk) is het grootste dorp van Opsterland. Het dorp heeft een centrumfunctie voor de omliggende dorpen. Gorredijk heeft een hoog voorzieningenniveau en is daarom een prettige plek om te wonen en te recreëren.

In Gorredijk vindt u de bibliotheek, een zwembad met zonneweide, sportfaciliteiten en multifunctioneel centrum en theater De Skâns. In het centrum zijn veel leuke winkels te vinden. Als u van shoppen houdt kunt u uitstekend terecht in Gorredijk. Twee keer per jaar is er een gezellige jaarmarkt, de Gordykster Merke. Deze wordt gehouden op de eerste maandag in mei en de laatste maandag in oktober. En elke woensdag is er een weekmarkt. Op een aantal vrijdagavonden organiseert Gorredijk 'Musyk op ‘e Gordyk', waarbij live muziek wordt gepresenteerd op een podium boven het water van de Opsterlandse Compagnonsvaart.

Het museum Opsterlân, gevestigd in een monumentaal schoolgebouw uit 1887, is één van de bezienswaardigheden in Gorredijk. Het museum toont de historie van het dorp met vaak wisselende thematentoonstellingen. Gorredijk kent tal van prachtige koopmanshuizen en andere oude panden vooral langs de Compagnonsvaart.

Geschiedenis

Gorredijk is door turfwinning ontstaan. Gorredijk is een zogenaamde "Vlecke", waar in het verleden goederen werden ingevoerd, opgeslagen en verhandeld. In Gorredijk werd vooral veel turf doorgevoerd. Een duidelijk zichtbare herinnering aan de tijd van de turfwinning is de Opsterlânske Kompanjonsfeart (Opsterlandse Compagnonsvaart) die dwars door het dorp loopt. Deze vaart is onderdeel van de Turfroute, een prachtige groene recreatieve vaarroute, die vooral in de zomer zorgt voor een gezellige drukte in het dorp.

Gorredijk kent een rijk Joods verleden met een synagoge en een Joodse school. In een weiland ten zuiden van Gorredijk vindt men aan de Dwersfeart nog een historische Joodse begraafplaats. Een stil plekje, dat de moeite waard is om te bezoeken tijdens een wandel- of fietstocht.

Meer informatie over Gorredijk vindt u op www.grootgelijknaargorredijk.nl.(externe link)

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Wonen