Omgevingsvergunning
Wilt u bouwen, verbouwen, een boom kappen of iets veranderen aan een monument? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Soms heeft u ook voor het slopen een omgevingsvergunning nodig of volstaat een sloopmelding.
Direct regelen

Omgevingsvergunning nodig of niet?
Weet u niet zeker of u een omgevingsvergunning moet aanvragen? Controleer dan via het Omgevingsloket online (OLO)(externe link) of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met het Publiekscentrum of kom langs in het gemeentehuis.
Conceptaanvraag
Voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt, kunt u een conceptaanvraag doen. Het kan handig zijn om vooraf te weten of uw project in het bestemmingsplan past. Of hoe de welstandscommissie uw project beoordeelt. Voor een conceptaanvraag levert u het volgende aan:
- Een situatietekening van het perceel. Op deze tekening staat alle bestaande bebouwing en de nieuwe situatie (op schaal en met de maten erbij).
- Een korte omschrijving van het gebruik van de gebouwen. Omschrijf hierbij zowel de bestaande als de nieuwe situatie.
- Gevelaanzichten van de gebouwen. Lever zowel gevelaanzichten van de bestaande als de nieuwe situatie aan (op schaal en en met de maten en gebruikte kleuren/materialen erbij).
- Doorsneden en plattegronden.
Hoe dien ik een conceptaanvraag in?
- Ga naar het Omgevingsloket online (OLO)(externe link)
- Kies voor 'Ik ben particulier' of 'Ik vertegenwoordig een bedrijf'.
- Kies 'Een vergunning aanvragen' of 'Voor mijn eigen bedrijf of voor een particulier/ander bedrijf een vergunning aanvragen'. Doorloop de stappen op het scherm.
- Klik daarna op 'contact met bevoegd gezag'.
- Klik op 'vooroverleg starten' of op 'vooroverleg' (dus niet op indienen!).
- Geef duidelijk aan dat het om een conceptaanvraag gaat en licht uw vraag toe.
- Aan het eind van het formulier moet u niet op 'indienen' klikken.
- De gemeente neemt uw conceptaanvraag in behandeling.
Omgevingsvergunning aanvragen
U kunt een omgevingsvergunning digitaal aanvragen via het Omgevingsloket online (OLO)(externe link). Deze website loopt stapsgewijs door de vergunningaanvraag. U ziet meteen welke documenten u mee moet sturen.
Kosten
Een conceptaanvraag en/of omgevingsvergunning kost geld. Hoeveel geld precies, hangt af van uw plannen en de kosten daarvan. In de legesverordening(externe link) vindt u een tabel met daarin alle voorkomende kosten voor een conceptaanvraag/omgevingsvergunning.
Kiest u voor een conceptaanvraag? Dan worden de kosten daarvan afgetrokken van de kosten voor de omgevingsvergunning als u deze aanvraagt. Blijkt tijdens de conceptaanvraag dat een vergunning niet haalbaar is? Dan betaalt u wel de kosten voor de conceptaanvraag en de welstandscommissie.
Afhandelingsprocedure
Het hangt van uw aanvraag af of de gemeente een reguliere of uitgebreide procedure volgt. Meestal gelden de volgende stappen:
- U krijgt per e-mail een ontvangstbevestiging. Uw aanvraag wordt op de gemeentepagina in de Sa! geplaatst.
- U krijgt een brief als uw aanvraag niet volledig is. U kunt dan de ontbrekende informatie aanleveren.
- Uw aanvraag wordt inhoudelijk beoordeeld en getoetst aan de wettelijke eisen.
- U hoort binnen 8 weken (reguliere procedure) of 26 weken (uitgebreide procedure) of u een omgevingsvergunning krijgt. Was uw aanvraag niet volledig? Dan wordt de tijd die u krijgt om ontbrekende informatie aan te leveren bij de beslistermijn opgeteld. Heeft u een complexer bouwplan? Dan kan de gemeente de beslistermijn eenmalig met 6 weken verlengen.
- Het (ontwerp)besluit wordt gepubliceerd op de gemeentepagina in de Sa!. Er kan dan nog maximaal 6 weken bezwaar worden gemaakt. Komen er geen bezwaren? Dan is de vergunning definitief.
- Is de beslistermijn verstreken en heeft de gemeente geen besluit genomen? Dan krijgt u bij een reguliere procedure automatisch de vergunning. Heeft de gemeente te laat of geen besluit genomen bij een uitgebreide procedure? Dan kunt u de gemeente in gebreke stellen of beroep instellen via de Wet dwangsom(externe link).
