Gaat u trouwen? Gefeliciteerd! Voor het sluiten van het huwelijk gaat u naar de gemeente. Trouwen in Opsterland kan op verschillende plekken. U kunt trouwen in de sfeervolle trouwzaal in het Lycklamahûs in Beetsterzwaag. Maar u kunt u ook trouwen op een door de gemeente vaste aangewezen trouwlocatie. Of kiest u een eigen trouwlocatie voor 1 dag? Wilt u buiten trouwen of in de avonduren? U kunt ook een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand vragen om uw huwelijk te sluiten. Er is heel veel mogelijk.

Aanpak

Direct regelen

Om in ondertrouw te gaan, vult u onderstaand formulier in of neem contact op met het Publiekscentrum om een afspraak te maken.

Melding voorgenomen huwelijk

Huwelijksceremonie

Voorwaarden

Voordat u kunt trouwen, meldt u uw voorgenomen huwelijk bij de gemeente waar u wilt gaan trouwen. We noemen dit ook wel ‘in ondertrouw gaan’ of 'huwelijksaangifte doen'.

Goed om te weten

  • U moet de aangifte minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voor de bruiloft doen.
  • In ondertrouw gaan is gratis.
  • Voor de aangifte zijn de gegevens van uw getuigen nodig.

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij een huwelijk. Dat kunnen twee, drie of vier getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Lever bij de trouwgemeente een kopie van het identiteitsbewijs in van uw getuigen. Doe dit, als het kan, al bij de aangifte van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Heeft u geen eigen getuigen? Dan kunt u kiezen voor getuigen van de gemeente.

Trouwambtenaren

Een bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) voltrekt het huwelijk of registreert het partnerschap. U kunt ongeveer drie weken van te voren bij het Publiekscentrum vragen welke ambtenaar het huwelijk gaat sluiten.

De trouwambtenaren stellen zich graag aan u voor!

Heeft u het liefst een bepaalde ambtenaar? Geef dit bij ons aan, dan houden wij hier zoveel mogelijk rekening mee. De trouwambtenaar neemt contact met u op om kennis te maken en uw wensen voor de toespraak door te spreken.

Een 'eigen' babs

Wilt u uw huwelijk laten voltrekken door een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand, bijvoorbeeld door een familielid of goede vriend? Dat is mogelijk. Hij/zij moet daarvoor bij de rechtbank worden beëdigd tot 'babs voor 1 dag'. Geef uw wens voor een eigen babs aan als u bij het Publiekscentrum langskomt om uw huwelijk te bespreken.

Trouwlocaties

Trouwen in Opsterland kan op verschillende plaatsen. Naast het gemeentehuis in Beetsterzwaag staat het Lycklamahûs: een prachtig statig gebouw aan een uitgestrekte tuin.

In het Lycklamahûs is een hele mooie trouwzaal. De foto's hiervan vindt u hieronder. Al voor veel bruidsparen is deze zaal het decor van hun huwelijksdag geweest. Naast het Lycklamahûs in Beetsterzwaag zijn de volgende locaties door het college van burgemeester en wethouders aangewezen tot vaste trouwlocatie:

Wilt u trouwen op een andere locatie? Dan kunt u een locatie voor 1 dag als trouwlocatie laten aanwijzen. Bespreek dit tijdig met ons, bijvoorbeeld tijdens uw afspraak voor de ondertrouw.

Let op: In de trouwzaal in het Lycklamahûs zijn geen huisdieren toegestaan. Met uitzondering van hulp-/geleidehonden.

Kosten trouwen in Opsterland

Lycklamahûs

WanneerPrijs
Maandag tot en met vrijdag€ 312,00
Zaterdag€ 950,00

 Vaste aangewezen trouwlocaties

WanneerPrijs
Maandag tot en met vrijdag (van 8.00 tot 18.00 uur)€ 312,00
Zaterdag€ 526,00

* Dit zijn de gemeentelijke kosten. De kosten voor de locatiehuur vraagt u bij de locatie zelf op.

Eigen trouwlocatie voor 1 dag

WanneerPrijs
Maandag tot en met vrijdag€ 487,00
Zaterdag€ 526,00

* Dit zijn de gemeentelijke kosten. De kosten voor de locatiehuur vraagt u bij de locatie zelf op.

Overige kosten

SoortPrijs
Trouwboekje€ 20,00
Getuige van de gemeente€ 22,00
Huwelijksbevoegdheidsverklaring€ 29,00
Beëdigde Babs€ 58,00
Niet-beëdigde Babs

€ 157,00

Gratis trouwen

U kunt in Opsterland gratis trouwen op maandag- en dinsdagochtend om 9.00 uur. De voorwaarden zijn:

  • Tenminste één van de aanstaande echtgenoten is inwoner van Opsterland;
  • U trouwt in een spreekkamer, niet in het Lycklamahûs;
  • Er kunnen twee getuigen bij zijn, voor meer gasten is geen ruimte;
  • De huwelijksvoltrekking bestaat alleen uit de wettelijk verplichte formaliteiten; er wordt geen toespraak gehouden.

Heeft minstens één van de aanstaande echtgenoten recht op kwijtschelding van (gemeentelijke) belastingen? Dan geldt wat hierboven staat niet. Het huwelijk kan dan wél in het Lycklamahûs met een toespraak en in het bijzijn van gasten worden gesloten.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Trouwen