We stappen over op Diftar+, wat betekent dat voor u?

De gemeente haalt uw huisvuil op. U betaalt hiervoor afvalstoffenheffing. In Opsterland gebruiken we al jaren het systeem ‘Diftar’. Daarbij betaalt u deels een vast bedrag en deels per keer dat u de container aan de weg zet. Dat heet ‘betalen naar gebruik’. Gemeenten als Leeuwarden, Ooststellingwerf en Heerenveen hebben al positieve ervaringen met een vernieuwde variant van dit systeem, Diftar+. Opsterland wil dit goede voorbeeld graag volgen. Om afval beter te scheiden en minder restafval over te houden, stapt de gemeente daarom over op het nieuwe systeem Diftar+. In dit artikel leggen we uit wat dat inhoudt.

Wat is Diftar+?

Bij Diftar+ betaalt u voor het gewicht van het restafval dat u aanbiedt. U betaalt een vast bedrag per jaar (voor elke woning, ook als u een verzamelcontainer gebruikt) én een bedrag per kilo restafval. De vuilniswagen weegt de container vóór en na het legen. Zo wordt berekend hoeveel kilo u heeft aangeboden. Daarnaast betaalt u een klein bedrag per keer dat u de container aan de weg zet. Dit heet voorrijtarief. Woont u in een flat of appartementencomplex (hoogbouw)? Dan blijft u betalen per keer dat u de klep opent van de ondergrondse restafvalcontainer.

Waarom kiest de gemeente voor Diftar+?

In restafval zitten nog veel spullen die hergebruikt kunnen worden, zoals:

  • groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
  • etensresten
  • papier
  • textiel
  • glas

Als u beter afval scheidt, blijft er minder restafval over. Minder restafval betekent: minder kosten voor u. Zo wordt milieubewust gedrag beloond.

Hoe werkt het betalen per kilo?

De vuilniswagen heeft een ingebouwd weegsysteem. De container wordt gewogen vóór en na het legen. Het verschil is het gewicht van uw afval. U betaalt alleen voor wat u daadwerkelijk aanbiedt.

Waarom wordt plastic niet apart ingezameld?

Plastic, metaal en drankkartons (PMD) worden automatisch door Omrin uit het restafval gehaald. Dit is makkelijk voor u. Veel mensen vinden het lastig om plastic goed te scheiden, waardoor er vervuiling ontstaat. Vervuilde ladingen worden vaak alsnog verbrand. De nascheidingsinstallatie van Omrin haalt plastic betrouwbaarder uit het afval. Zo kan er meer worden hergebruikt.

Wanneer start Diftar+?

Op 1 januari 2026 start het nieuwe systeem. Na de zomer ontvangt u en brief met uitleg over wat dit voor u betekent. Wilt u nu al meer weten? Ga naar:

 Veel gestelde vragen over Diftar+

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland

Meer nieuws

  • Oekraïense delegatie te gast in Opsterland

    Van 23 juni tot en met 5 juli was de gemeente Opsterland gastheer voor een bijzonder bezoek uit Oekraïne. De burgemeester en het hoofd van de afdeling Huisvesting en Openbare Werken van de gemeente Nedryhailiv brachten een twee weken durend werkbezoek aan Opsterland.

  • Fryslân heeft bezwaar tegen gaswinningvergunning gebied Akkrum

    Vermilion Energy heeft van de minister van Klimaat en Groene Groei een vergunning gekregen voor gaswinning uit het gebied Akkrum. De provincie Fryslân dient bezwaar in tegen dit besluit en doet dat mede namens Opsterland en andere Friese overheden.

  • Vacature Vrijwillige Energiefixer

    Bent u handig, sociaal en wilt u iets betekenen voor anderen in uw dorp of omgeving? Word dan energiefixer!