We stappen over naar Diftar+ Wat betekent dit voor u?

De gemeente haalt uw huisvuil op. U betaalt hiervoor afvalstoffenheffing. In Opsterland gebruiken we al jaren het systeem ‘Diftar’. Daarbij betaalt u deels een vast bedrag en deels per keer dat u de container aan de weg zet. Dat heet ‘betalen naar gebruik’. Gemeenten als Leeuwarden, Ooststellingwerf en Heerenveen hebben al positieve ervaringen met een vernieuwde variant van dit systeem, Diftar+. Opsterland wil dit goede voorbeeld graag volgen. Om afval beter te scheiden en minder restafval over te houden, stapt de gemeente daarom over op het nieuwe systeem Diftar+. 

Milieustraat Gorredijk

Bekijk de actuele openingstijden van de Milieustraat.

Openingstijden Milieustraat Gorredijk 

Lees de regels voor het brengen van afval naar de Milieustraat op de website van Omrin, www.omrin.nl.

Omrin Milieustraat

Wat is diftar+?

Bij Diftar+ betaalt u voor het gewicht van het restafval dat u aanbiedt. U betaalt een vast bedrag per jaar (voor elke woning, ook als u een verzamelcontainer gebruikt) én een bedrag per kilo restafval. De vuilniswagen weegt de container vóór en na het legen. Zo wordt berekend hoeveel kilo u heeft aangeboden. Daarnaast betaalt u een klein bedrag per keer dat u de container aan de weg zet. Dit heet voorrijtarief. Woont u in een flat of appartementencomplex (hoogbouw)? Dan blijft u betalen per keer dat u de klep opent van de ondergrondse restafvalcontainer

Waarom kiest de gemeente voor Diftar+?

In restafval zitten nog veel spullen die p hergebruikt kunnen worden, zoals:

  • groente-, fruit en tuinafval (GFT)
  • etensresten
  • papier
  • textiel
  • glas

Als u beter afval scheidt, blijft er minder restafval over. Minder restafval betekent: minder kosten voor u. Zo wordt milieubewust gedrag beloond.

Hoe werkt betalen per kilo?

De vuilniswagen heeft een ingebouwd weegsysteem. De container wordt gewogen vóór en na het legen. Het verschil is het gewicht van uw afval. U betaalt alleen voor wat u daadwerkelijk aanbiedt

Waarom wordt plastic niet apart ingezameld?

Plastic, metaal en drankkartons (PMD) worden automatisch door Omrin uit het restafval gehaald. Dit is makkelijk voor u. Veel mensen vinden het lastig om plastic goed te scheiden, waardoor er vervuiling ontstaat. Vervuilde ladingen worden vaak alsnog verbrand. De nascheidingsinstallatie van Omrin haalt plastic betrouwbaarder uit het afval. Zo kan er meer worden hergebruikt.

Wanneer start Diftar+?

Op 1 januari 2026 start het nieuwe systeem. Na de zomer ontvangt u een brief met uitleg over wat dit voor u betekent. 

Veel gestelde vragen

Waarom gaat de gemeente over op diftar+?

Diftar en diftar+ helpt om de hoeveelheid restafval te verminderen. Restafval bestaat nog steeds voor een groot deel uit herbruikbare grondstoffen. Zoals etensresten, groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier, textiel en glas. Dit hoort daar niet thuis. Door deze grondstoffen beter te scheiden, vermindert de hoeveelheid restafval. Dus hoe beter u afval scheidt, hoe minder kilo’s er in de container zitten en u betaalt.

Per wanneer gaat de gemeente over op het nieuwe beleid?

De invoer van diftar+ start per 2-1-2026.

Wat kost het legen van de Sortibak (restafvalcontainer)?

Voor het legen van de Sortibak wordt een vast bedrag per leging betaald en daarnaast een bedrag per kilo aangeboden restafval.

Wat kost het legen van de Biobak (GFTcontainer)?

Voor het legen van de Biobak wordt een vast bedrag per leging betaald.

Waarom zijn er nog geen tarieven bekend?

De gemeentelijke tarieven worden altijd aan het eind van het jaar vastgesteld door de gemeenteraad. Tot die tijd kunnen we nog geen bedrag doorgeven.

Waarom wordt er geen plastic apart ingezameld?

Plastic, metaal en drankkartons kunnen goed opnieuw worden gebruikt na het scheiden. Omrin haalt machinaal met de nascheidingsinstallatie het plastic uit het afval. Hiervoor is gekozen, omdat het voor veel mensen moeilijk is om plastic zo te scheiden dat het herbruikbaar is. Er komt dan vaak te veel ander afval tussen het plastic, waardoor volledige vrachten afgekeurd en verbrand worden. De sorteermachine die de nascheiding doet, zorgt voor de vereiste goede scheiding

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland