Is uw woning of bedrijf niet aangesloten op de riolering? De gemeente verzorgt de aansluiting op het openbare rioolstelsel vanaf de perceelgrens van uw gebouw. Op eigen terrein moet u zelf zorgen voor de aanleg van de riolering.

Direct regelen

Wilt u een rioolaansluiting aanvragen? Vul dan het formulier 'Rioolaansluiting aanvragen' in.  

Rioolaansluiting aanvragen

Riool

Riool verstopt. Wat nu?

  • Meld problemen met het riool altijd bij de gemeente.
  • Informeer bij uw buren of zij ook problemen hebben met de riolering.
  • Gaat het om riolering waar de gemeente niet verantwoordelijk voor is? Neem dan contact op met de eigenaar of verhuurder van de woning.
  • Onderzoek waar de verstopping zit. Hiervoor moet de eigenaar de erfscheidingsput/ontstoppingsstuk zelf (laten) opgraven. Op de grens van bijna elk perceel ligt een zogenaamd ontstoppingsstuk. Het opgraven van het ontstoppingsstuk kan duidelijkheid verschaffen over waar het probleem zit. Let wel, de kosten die gemaakt worden om het ontstoppingsstuk op te graven zijn geheel voor de eigenaar ook al blijkt dat de verstopping in het gemeentelijk deel zit.

Bekijk of er water in het erfscheidingspuntje zit

Géén water in het erfscheidingsputje: uw verantwoordelijkheid

  • Als er geen water in het ontstoppingsstuk staat, is de doorgang naar het gemeentelijke riool open en zit de verstopping dus op het eigen erf. In dat geval bent u zelf verantwoordelijk voor het ontstoppen.

Wél water in het erfscheidingsputje: onze verantwoordelijkheid

  • Als er wél water in het ontstoppingsstuk staat, zit de verstopping in het gemeentelijke deel. Bel in dit geval altijd de gemeente. De gemeente zorgt voor het oplossen van de verstopping.

Wie betaalt de kosten?

  • De kosten die gemaakt worden om het ontstoppingsstuk op te graven zijn geheel voor de eigenaar ook al blijkt dat de verstopping in het gemeentelijk deel zit.
  • Bij een verstopping in het gemeentelijk deel, lost de gemeente het op. Wij brengen geen kosten in rekening. Heeft u de verstopping in het gemeentelijk deel laten oplossen door een bedrijf? Dan zijn de kosten voor uw rekening. Let op: de gemeente vergoedt in dit geval niet de gemaakte kosten voor de ontstopping.
  • Bij een verstopping op eigen erf, bent u zelf verantwoordelijk voor het ontstoppen en de kosten. Ook eventuele herstelkosten van defecten zijn voor eigen rekening.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland