Het is niet zomaar toegestaan om een speelautomaat in uw inrichting te plaatsen. Er zijn behendigheidsautomaten en kansspelautomaten. De laatste wordt ook wel gokautomaat en/of gokkast genoemd.

Behendigheidsautomaat

Bij een behendigheidsautomaat, bijvoorbeeld een flipperkast of videospelletjes, heeft de speler invloed op het verloop van het spel. Een speler kan bij een behendigheidsautomaat slechts verlengde speelduur of een gratis spel winnen. Voor deze automaten is geen vergunning nodig. Deze mogen worden geplaatst in laagdrempelige inrichtingen (bijvoorbeeld snackbars en kantines) en in hoogdrempelige inrichtingen (bijvoorbeeld restaurant- of cafébedrijf) .

Kansspelautomaat

Bij een kansspelautomaat heeft de speler geen invloed op de uitkomst van het spel, eventuele winst is toeval. Deze winst kan bestaan uit bijvoorbeeld: uitbetaling van prijzen, waaronder de prijs om gratis verder te spelen. Denk hierbij aan een fruitautomaat. Voor het plaatsen van deze automaten is wél een vergunning nodig, de zogenaamde aanwezigheidsvergunning.

Een aanwezigheidsvergunning kan alleen verleend worden voor kansspelautomaten in een zogenaamde hoogdrempelige horeca. Het gaat dan om ondernemingen waar alleen een restaurant- of cafébedrijf wordt beoefend en waar de activiteiten voornamelijk op meerderjarigen zijn gericht. Een vergunning kan pas worden verleend als u ook in het bezit bent van een actuele alcoholvergunning (op grond van artikel 3 van de Alcoholwet).

Er mogen nooit meer dan 2 automaten worden geplaatst.

Let op: vraag de vergunning minimaal acht weken voor het tijdstip waarop de vergunning nodig is aan.

Het is altijd mogelijk om eerst te informeren of het nodig is om een aanwezigheidsvergunning aan te vragen, mede gelet op uw inrichting.

De aanvraag kunt u rechtstreeks sturen naar vergunningen@owo-gemeenten.nl, zodat uw aanvraag direct kan worden ingeboekt.

Aanvraag

Direct regelen

Bent u horecaondernemer en wilt u een kansspelautomaat plaatsen? Vul dan het formulier 'Aanvraag speelautomatenvergunning' in (bovenaan deze pagina onder het kopje 'Direct regelen'). 

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland