Mantelzorgers, voorleesouders, klaar-overs, collectanten, mensen die actief zijn in clubs of sportverenigingen, vrijwilligers die koffie schenken in het verzorgingstehuis of speeltuinen opknappen: vrijwilligers zijn belangrijk voor iedere gemeente! Daarom wil de gemeente Opsterland ze graag uitgebreid verzekeren tegen de meest voorkomende schades. Daarvoor hebben we een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Vrijwilligers zijn automatisch gratis verzekerd via de gemeente. 

VNG Vrijwilligersverzekering

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in samenwerking met Centraal Beheer Achmea een verzekering ontwikkeld voor vrijwilligers en mantelzorgers in Nederland. De gemeente Opsterland heeft zowel een basispolis als een pluspolis afgesloten. Onder de basispolis vallen de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor vrijwilligers en de aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers. Onder de pluspolis vallen de aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen, bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers, verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers en de rechtsbijstandverzekering voor vrijwilligers. Meer informatie over de VNG Vrijwilligersverzekering vindt u op de website van de VNG. (externe link)

Wat is verzekerd in onze VNG Vrijwilligersverzekering?

Wel verzekerd

  •  Vrijwilligers en mantelzorgers bij hun werk voor aansprakelijkheid en ongevallen
  •  Maatschappelijke stages van scholieren
  •  Vrijwilligerswerk als onderdeel van gemeentelijke tegenprestatie

Niet verzekerd

  •  Aansprakelijkheid voor het gebouw: denk bijvoorbeeld aan een dakpan die van een gebouw valt, bovenop het hoofd van een bezoeker. Of aan een bezoeker die in de kantine van een kapotte barkruk valt.
  •  Werkgeversaansprakelijkheid
  •  Vrijwillige brandweerlieden en vrijwillige politiemedewerkers
  •  Vereniging van Eigenaren (VvE). Hier gaat het om een privébelang, geen maatschappelijk belang
  •  Reizen naar gevaarlijke oorden zijn niet gedekt

Voorwaarden 

Wilt u precies weten wie en wat wel en niet is verzekerd? Bekijk de polisvoorwaarden(externe link).

Schade melden?

Bent u vrijwilliger en wilt u uw schade melden? De gemeente meldt de schade voor u. Vul hiervoor het formulier 'Schade aangifte' in en stuur dit formulier naar:

Gemeente Opsterland

T.a.v. Team Verzekeringen - Melding schade vrijwilligersverzekering 

Antwoordnummer 59

9200 XB DRACHTEN

Schade aangifte 

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum 

Gemeente Opsterland