Het betalen van de belastingaanslag kan via automatische incasso. Maar u kunt ook het bedrag in termijnen betalen. 

Aanvraag

Met een automatische afschrijving geeft u de gemeente toestemming om het totaalbedrag in tien termijnen van uw bankrekening af te schrijven. De automatische afschrijving gebeurt op iedere laatste dag van de maand. Wanneer de afschrijving twee keer mislukt, dan stopt deze. Bijvoorbeeld doordat er op het moment van afschrijven niet genoeg geld op de rekening stond.

Haalt u de automatische afschrijving zelf terug? Dan moet u het te betalen bedrag vóór de laatste betaaldatum betalen. Is de betaaldatum voorbij? Dan moet u het bedrag meteen betalen.

Wilt u gemeentelijke belastingen betalen door middel van automatische incasso? Of wilt u uw automatische afschrijving van de gemeentelijke belastingen wijzigingen of stoppen? Vul dan het formulier "Automatische incasso aanvragen, wijzigen of stoppen" in (bovenaan deze pagina onder het kopje 'Direct regelen'). 

U kunt het totaalbedrag ook in maximaal drie termijnen betalen. Op het aanslagformulier staat voor welke data u de termijnen moet betalen. Noem bij uw betaling het aanslagnummer. 

Veel gestelde vragen Betaling regelen

  • Kan ik met automatische incasso betalen?

Ja dat kan, vul hiervoor het formulier 'Automatische incasso aanvragen, wijzigen of stoppen' in (bovenaan deze pagina onder het kopje 'Direct regelen'). Heeft u geen beschikking over DigiD? Dan kunt u het formulier ophalen bij het Publiekscentrum. Is dit beslist niet mogelijk? Dan kunnen we het formulier ook toesturen.

  • Ik wil van een andere rekening met automatische incasso betalen, kan dat?

Ja dat kan, vul hiervoor het formulier 'Automatische incasso aanvragen, wijzigen of stoppen' in (bovenaan deze pagina onder het kopje 'Direct regelen'). Heeft u geen beschikking over DigiD? Dan kunt u het formulier ophalen bij het Publiekscentrum. Is dit beslist niet mogelijk? Dan kunnen we het formulier ook toesturen.

De aanslag wordt dan in 10 maandtermijnen afgeschreven (eind maart t/m eind december). De eventuele diftar-aanslag wordt een jaar achteraf in combinatie met de reguliere aanslag afgeschreven.  

  • Ik wil graag mijn aanslag met automatische incasso in 1 keer betalen, kan dat?

Ja dat kan, indien u in 1 keer betaald is het saldo 0,00 en hebben wij niets meer te incasseren. U mag de machtiging intrekken of laten staan voor de volgende aanslag. Wellicht wilt u dan wel weer in termijnen betalen.

  • Mijn rekeningnummer bestaat straks niet meer

Pas als u een nieuw nummer hebt, kunt u de wijziging doorgeven. Vul hiervoor het formulier 'Automatische incasso aanvragen, wijzigen of stoppen' in (bovenaan deze pagina onder het kopje 'Direct regelen'). Heeft u geen beschikking over DigiD? Dan kunt u het formulier ophalen bij het Publiekscentrum. Is dit beslist niet mogelijk? Dan kunnen we het formulier ook toesturen. Als uw rekeningnummer (nog) niet gewijzigd is, hoeft u op dit moment niets door te geven.

  • Ik wil een automatische incasso aanvragen, wijzigen of stoppen

Ja dat kan, vul hiervoor het formulier 'Automatische incasso aanvragen, wijzigen of stoppen' in (bovenaan deze pagina onder het kopje 'Direct regelen'). Heeft u geen beschikking over DigiD? Dan kunt u het formulier ophalen bij het Publiekscentrum. Is dit beslist niet mogelijk? Dan kunnen we het formulier ook toesturen.

Als u uw machtiging stopt geldt een kortere betalingstermijn, u moet zelf het aanslagbedrag binnen 3 maanden na de aanslag voldoen voor 31 mei. Bij incasso is de laatste vervaldatum 31 december.

  • Wanneer vindt de automatische incasso plaats?

De automatische incasso vindt plaats op iedere laatste dag van de maand. Wanneer de incasso 2 keer mislukt dan komt deze te vervallen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren doordat er op het moment van afschrijven niet genoeg saldo op de rekening stond of de automatische incasso wordt zelf teruggehaald. Het openstaande bedrag moet op dat moment vóór de laatste vervaldatum betaald zijn (of als deze al is verstreken per direct).

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland