Logo Samen halen we alles eruit

Veel groente- en fruitafval komt in de grijze sortibak terecht. Dat het daar niet in hoort, weet u natuurlijk. Vaak is het gemakkelijker om het in de prullenbak te gooien of vindt u het niet fris om gft-afval afzonderlijk in te zamelen. Afval van groente en fruit in de groene biobak, en alleen restafval in de grijze sortibak. Daar willen we naartoe.

Duurzamer maar ook goedkoper

Uw afval scheiden is niet alleen beter voor het milieu, ook voor uw portemonnee is het goed. Want het legen van de biobak kost u minder dan het legen van de sortibak. Wist u dat het legen van de biobak € 0,50 kost en het legen van de sortibak € 6,75? Gooi daarom minder groente- en fruitafval in de sortibak, dan hoeft u deze minder vaak aan de weg te zetten.

Iedereen minder afval

Ook bevat afval van groente en fruit veel vocht en dat vocht maakt de sortibak onnodig zwaar. Minder gewicht in de sortibak is belangrijk, want we hebben in Nederland afgesproken dat er in 2020 maximaal 100 kilo per persoon per jaar aan restafval mag zijn. In Opsterland is het gemiddelde gewicht nu 106 kilo per inwoner per jaar. Er moet in onze gemeente nog gemiddeld 6 kilo minder in de grijze container terecht komen. Afval van groente en fruit scheelt erg veel in het gewicht. Maar ook het nog beter gescheiden inzamelen van textiel, papier, glas en kleine elektrische apparaten draagt bij aan het halen van de landelijke doelstellingen.

Handige links

Meer informatie

Heeft u nog vragen? 

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland