U moet toeristenbelasting betalen als u mensen de gelegenheid biedt om tegen betaling te overnachten. Zulke overnachtingen vinden vooral plaats in hotels, pensions, recreatiebungalows en op campings. Als u via Airbnb verhuurt bent u ook belastingplichtig voor de toeristenbelasting. De toeristenbelasting mag worden verhaald op degene die bij u overnacht. Ook als u de belasting niet verhaalt, krijgt u een aanslag.

Kosten

De belasting wordt berekend over de omzet zoals u deze doorgeeft aan de gemeente. U geeft elk jaar vóór 1 mei de omzet van het voorgaande jaar door aan de gemeente. Het tarief bedraagt 2,5% voor overnachting in onderkomens die de exploitant ter beschikking stelt (bijv. kamer, chalet, stacaravan) en 5% voor onderkomens die de gast zelf meeneemt (bijv. tent, caravan).

Als geen opgave van de omzet wordt doorgegeven, wordt de belasting berekend over de geschatte omzet, met de volgende minimumbedragen: 

Toeristenbelasting per standplaats of bed

  • Minicampings (met maximaal 15 kampeermiddelen) € 25,-
  • Bed & Breakfasts € 100,-
  • Campings (met meer dan 15 kampeermiddelen) € 50,-
  • Groepsaccommodaties € 25,-
  • Recreatiewoningen € 200,-
  • Hotels € 400,-
  • Overige vormen van verblijf € 100,-

Aangifte

Direct regelen

Geeft u mensen de gelegenheid om tegen betaling te overnachten? Dan moet u hiervoor aangifte toeristenbelasting indienen bij de gemeente. Vul hiervoor het formulier 'Aangifte toeristenbelasting' in (bovenaan deze pagina onder het kopje 'Direct regelen'). 

Bijzonderheden

De omzet van het voorgaande kalenderjaar bepaalt of u een definitieve aanslag of een voorlopige aanslag krijgt. U ontvangt in de tweede helft van het jaar een voorlopige aanslag op basis van 50% van de omzet als het belastingbedrag meer dan € 5.000,- bedraagt. In het jaar daarop ontvangt u de definitieve aanslag. Is het belastingbedrag lager, dan ontvangt u hetzelfde jaar nog een definitieve aanslag.

Meldingsplicht

Biedt u voor de eerste keer mensen de gelegenheid om tegen betaling te overnachten? Dan heeft u een meldingsplicht en moet u dit melden aan de gemeente. 

Direct regelen

Wilt u een (nieuwe) overnachtingslocatie aanmelden bij de gemeente? Vul hiervoor het formulier 'Aanmelden nieuwe overnachtingslocatie' in (bovenaan deze pagina onder het kopje 'Direct regelen').

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland