Schuilstal of kraal aanmelden

U kunt een schuilstal of kraal aanmelden voor de bescherming van uw vee tegen wolven. 

Aanmelden

Meld uw schuilstal of kraal aan.

Aanmelden

Om vee te beschermen tegen wolven, kunnen mensen (elektrische) rasters plaatsen. In de gemeente Opsterland zijn afrasteringen tot 2 meter hoog toegestaan, als afscheiding van erf of perceel. Hiervoor is wel een omgevingsvergunning nodig. Toch zijn deze rasters niet altijd een goede of haalbare oplossing.

Een andere manier om vee te beschermen is het bouwen van een schuilstal of het plaatsen van een kraal met elektrische beveiliging. Deze bouwwerken zijn echter alleen toegestaan binnen een bouwvlak. Buiten het bouwvlak zijn ze in strijd met de regels van het omgevingsplan. Dat komt omdat Opsterland verstening wil voorkomen en de open ruimte in het buitengebied wil beschermen.

De gemeenteraad van Opsterland heeft op 24 februari 2025 de motie ‘Actie tegen wolven’ aangenomen. Hierin wordt het college verzocht tijdelijk schuilstallen buiten het bouwvlak toe te staan. Het college heeft naar aanleiding van de motie besloten twee jaar (1 april 2025 - 1 april 2027) niet handhavend op te treden tegen de realisatie van schuilstallen en kralen voor vee ter bescherming tegen wolvenaanvallen buiten bouwerven.

Voorwaarden gedooglijn schuilstallen en kralen voor vee tegen wolvenaanvallen

Tijdelijke gedooglijn

Het college van burgemeester en wethouders spreekt zich uit dat ze voor een periode van twee jaar (van 1 april 2025 tot 1 april 2027) niet handhavend zullen optreden tegen de realisatie van schuilstallen en kralen voor vee tegen wolvenaanvallen buiten bouwerven. 

Binnen de periode van twee jaar verwacht het college:

  1. een gerichte en gezamenlijke aanpak van overheden en instanties voor de beheersbaarheid van de aanwezigheid van de wolf in Nederland;
  2. dat er een gemeentelijke beleidsregeling met betrekking tot schuilstallen en kralen tegen wolvenaanvallen tot stand is gekomen en is uitgewerkt, die de tijdelijke gedooglijn vervangt.

De tijdelijke gedooglijn is nadrukkelijk beperkt tot de volgende situatie en onder de volgende voorwaarden:

  1. Oogmerk veebescherming tegen de wolf
    De schuilstal of kraal moeten nadrukkelijk gebouwd worden/zijn uit het oogpunt van bescherming van vee tegen wolvenaanvallen. Elke andere aanleiding tot realisatie van de schuilstal of kraal valt buiten deze gedooglijn.
  2. Noodzaak tot nachtelijk ophokken of kralen
    De veehouder dient zijn vee nachtelijk op te hokken of te kralen. De wolf is een nachtdier, waardoor de meeste schade die door wolven wordt veroorzaakt ’s nachts plaatsvindt. Door vee gedurende de nacht op te hokken of te kralen, staan de dieren beschermd tegen aanvallen van wolven.
  3. Dierenwelzijn
    Met de schuilstal en kraal moeten plichten en richtlijnen rondom dierenwelzijn worden gerespecteerd.
  4. Geen opslag, behalve voor voer en stro
    De schuilstal en kraal mag niet voor opslagdoeleinden worden gebruikt, tenzij het gaat om voer en stro.
  5. Tijdelijk bouwwerk en materialisering
    De schuilstal moet als tijdelijk bouwwerk worden uitgevoerd. Dit betekent dat de schuilstal geen fundering mag bevatten, en moet worden opgetrokken uit tentdoek of materialen die (zonder grote inspanning) demontabel zijn. Zeecontainers zijn niet toegestaan, tenzij met passende gevelbekleding uitgevoerd.
  6. Kleurstelling
    De schuilstal of kraal moet worden uitgevoerd in een bedekte kleurstelling, passend bij het landelijke en landschappelijke karakter van de locatie.
  7. Maximale oppervlakte
    De oppervlakte van de schuilstal mag maximaal 30m² bedragen. De oppervlakte van de kraal mag maximaal 60m² bedragen.
  8. Maximale bouwhoogte
    De bouwhoogte van de schuilstal mag niet meer dan 3m bedragen. De bouwhoogte van de kraal mag niet meer dan 2m bedragen.
  9. Aantonen geen mogelijkheid situering op bouwvlak
    Aantoonbaar moet zijn dat de schuilstal of kraal als wolfwerende maatregel niet effectief op eigen bouwvlak van de veehouder kan worden gesitueerd.
  10. Maximaal één schuilstal of kraal per veehouder
    Maximaal één schuilstal of kraal per veehouder mag worden gebouwd;
  11. Duurzaam gebruik of eigendom veehouder van perceel
    Het perceel waarop de schuilstal of kraal wordt geplaatst, moet duurzaam in gebruik of in eigendom zijn van de veehouder;
  12. Afstand van schuilstal tot woningen en andere geurgevoelige gebouwen
    Buiten de bebouwde kom geldt een minimale afstand van 25 meter van de schuilstal of kraal tot een geurgevoelig object, en binnen de bebouwde kom een minimale afstand van 50 meter.
  13. Landschappelijke inpassing
    De schuilstal of kraal wordt dusdanig gesitueerd dat geen (onevenredige) afbreuk wordt gedaan aan de landschappelijke waarden of wordt voorzien van een goede landschappelijke inpassing. Dit houdt o.a. in dat schuilstallen en kralen aan de randen en/of in de hoek van een perceel moeten worden gepositioneerd en bij voorkeur aansluitend bij bestaande erfbeplanting.
  14. Participatie met de omgeving
    Overleg en afstemming met de omgeving (omwonenden, eigenaren etc.) over het voornemen tot realisatie van een schuilstal of kraal.

Realisatie van de schuilstal of kraal is voor eigen risico en rekening

Boeren en hobbydierhouders die gebruik maken van deze tijdelijke gedooglijn doen dat nadrukkelijk op eigen risico en voor eigen rekening. Er is geen enkele garantie te geven dat na twee jaar de schuilstal of kraal (in uitgevoerde vorm) mag blijven staan. Het is belangrijk dat de boer of hobbydierhouder zich hier bewust van is.