Om voor het eerst een rijbewijs aan te vragen, maakt u een afspraak bij het Publiekscentrum. Na 5 werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen. Heeft u al een rijbewijs en wilt u het verlengen of een categorie toevoegen? Daarvoor kunt u op afspraak langskomen, maar u kunt dit ook snel en eenvoudig online regelen via de website van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). U hoeft dan alleen nog langs te komen om het nieuwe rijbewijs op te halen. Dat kan al na twee werkdagen.

Direct regelen

Eerste aanvraag? Maak een afspraak en kom langs. Rijbewijs verlengen? Dat kan snel en eenvoudig via de RDW.

Maak online een afspraak bij het Publiekscentrum 

Verleng uw rijbewijs via de website van de RDW   

Rijbewijs

Langskomen om uw rijbewijs aan te vragen

Maak eerst een afspraak bij het Publiekscentrum. Neem het volgende mee naar uw afspraak:

  • Uw huidige rijbewijs. Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan maken wij een vermissingsverklaring.
  • Een geldig identiteitsbewijs (rijbewijs, paspoort of id-kaart)
  • Pasfoto. Let op de geldende eisen. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn.
  • Uw pinpas of contant geld. Het rijbewijs moet bij de aanvraag worden betaald.

Rijbewijs ophalen

Bent u bij ons geweest om aan de balie uw rijbewijs aan te vragen of te verlengen? Dan kunt u het na vijf werkdagen ophalen. Heeft u uw rijbewijs online via de RDW verlengd? Dan ligt het al na twee werkdagen voor u klaar. Het afhalen van een rijbewijs kan alleen op afspraak. Maak direct online een afspraak. 

Kosten

SoortPrijs
Rijbewijs€ 51,00
Rijbewijs met spoedaanvraag€ 90,50
Gezondheidsverklaring€ 44,50

Spoedaanvraag

Heeft u het rijbewijs met spoed nodig? Het is mogelijk om een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Aan deze spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.

 

Online inloggen met uw rijbewijs

Heeft u uw rijbewijs opgehaald? Dan krijgt u binnen vijf werkdagen een brief met een pincode van DigiD. Sinds 1 juli 2023 kunt u uw rijbewijs namelijk gebruiken om online in te loggen. Bijvoorbeeld bij overheidswebsites of officiële instanties. Met de pincode in de brief kunt u deze functie activeren. U kiest zelf of u dit wilt of niet. Heeft u de brief niet gekregen? Dan kunt u binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen. Kijk op de website van DigiD voor meer informatie hierover. 

Kwijt of gestolen?

U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. U moet het wel melden. U meldt de vermissing bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs, u ondertekent dan een Verklaring van vermissing. Als u uw rijbewijs in het buitenland verliest, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

U kunt de vermissing ook online via de website van de RDW doorgeven. Hiervoor hebt u DigiD nodig. Kijk op de website van het RDW(externe link) hoe het werkt.

Medische keuring

In een aantal gevallen moet u medisch gekeurd worden voordat u uw rijbewijs kunt verlengen:

  • Als u een rijbewijs C, D, CD of DE heeft.
  • Als u ouder bent dan 70 en uw huidige rijbewijs verloopt als u 75 jaar of ouder bent. U krijgt in dit geval een rijbewijs dat 5 jaar geldig is.
  • Als u 75 jaar of ouder bent.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland