Er zijn speciale laadpalen voor elektrische auto’s. Deze vindt u bijvoorbeeld bij openbare parkeerplaatsen. Deze laden elektrische of hybride auto’s binnen 3 tot 7 uren weer helemaal op. Dit gaat veel sneller dan het opladen via een stopcontact omdat de aansluiting en stekker anders zijn. De gemeente Opsterland wil graag meewerken aan het landelijk netwerk van openbare laadpalen. Dit draagt ook bij aan onze duurzaamheidsambitie. 

Aanvragen

Kunt u geen laadpaal op uw eigen terrein plaatsen? Vraag dan een openbare laadpaal in de buurt aan. Klik op de onderstaande link om direct een laadpaal aan te vragen:

Openbare laadpaal aanvragen(externe link)

Voorwaarden

De laadpaal wordt geplaatst door TotalEnergies. U moet aan deze voorwaarden voldoen:

  • U woont of werkt in de gemeente Opsterland
  • U woont of werkt aantoonbaar minimaal 18 uur per week in de gemeente Opsterland
  • U beschikt (binnenkort) over een elektrische auto en kunt dit aantonen door middel van een (voorlopig) koop- of leasecontract, eigendomsbewijs of vergelijkbaar document. LET OP: een kentekenbewijs is niet geldig voor de aanvraag. Als u deze toevoegt in plaats van een koop- of leasecontract, dan wordt de aanvraag afgewezen. 
  • Er is nog geen openbare laadpaal in uw omgeving (maximaal 250 m loopafstand van aanvraagadres). Als er wel een laadpaal in uw omgeving is wordt nagekeken of deze laadpaal veel gebruikt wordt. Als dat niet het geval is, wordt uw aanvraag afgekeurd met als reden dat er al een paal in uw omgeving staat.
  • Als het om een aanvraag voor een laadpaal in een vergunningplichtig gebied of ontheffingshoudersgebied gaat, kunt u aantonen dat u een parkeervergunning of parkeerontheffing heeft.

Wilt u een laadpaal aanvragen? Ga dan naar www.laadpaalnodig.nl(externe link). De aanvraag komt terecht bij TotalEnergies. Zij behandelen alle aanvragen en zijn verantwoordelijk voor de plaatsing en exploitatie van de openbare laadpalen in de gemeente Opsterland.

Wij kijken samen met TotalEnergies of het mogelijk is de laadpaal te plaatsen. Daarbij letten we bijvoorbeeld op spreiding over de gemeente, vindbaarheid en parkeerdruk in de omgeving. U ontvangt tussendoor bericht van TotalEnergies over het proces. 

Zodra de laadpaal geplaatst en getest is, ontvangt u een laatste bericht. U kunt vanaf dat moment gebruik maken van de laadpaal.
 

Hoe lang duurt het?

Het duurt ongeveer 4 maanden voordat de laadpaal wordt geplaatst. Wij doen ons best om de laadpaal zo snel mogelijk te plaatsen. 

TIP: zijn er meer mensen in de buurt die elektrisch rijden? Vraag of zij ook een verzoek indienen. Zo krijgen wij een beter beeld van de behoefte. 

Kosten

De laadpalen zijn openbaar en daarom zijn deze gratis. Ze zijn eigendom van de aanbieder en dus niet van de gemeente of van u. Het opladen kost wel geld en kan met een oplaadpas. Er zijn verschillende bedrijven die hiervoor abonnementen aanbieden. 

Locaties openbare oplaadpalen

Klik hier(externe link) voor alle locaties met openbare laadpalen. Bij de laadpalen staat een blauw bord met een witte P en de tekst: ‘Opladen elektrische voertuigen’. Alleen elektrische en hybride auto’s die op de laadpaal zijn aangesloten mogen daar parkeren. U kunt geen laadpaal reserveren. 

Laadpunt op uw eigen terrein

U heeft geen vergunning nodig voor een laadpunt op eigen terrein. Let erop dat u geen parkeerplaats, met of zonder laadpaal, in de openbare ruimte voor uzelf mag reserveren.