Oekraïense delegatie te gast in Opsterland

Van 23 juni tot en met 5 juli was de gemeente Opsterland gastheer voor een bijzonder bezoek uit Oekraïne. De burgemeester en het hoofd van de afdeling Huisvesting en Openbare Werken van de gemeente Nedryhailiv brachten in het kader van het Europese programma TIPS4UA een twee weken durend werkbezoek aan Opsterland. Het werkbezoek groeide al snel uit tot een hartelijke ontmoeting tussen twee gemeenten die elkaar veel te bieden hebben. De inzet: kennis delen, elkaar versterken én bouwen aan samenwerking.

Een warm welkom in Opsterland

De Oekraïense delegatie werd op 23 juni officieel ontvangen door het college van burgemeester en wethouders van Opsterland. In de weken die volgden, kregen de gasten een breed inkijkje in het gemeentelijke en maatschappelijke leven in Fryslân. Ze spraken met bestuurders, bezochten lokale organisaties en deelden ervaringen over thema’s als zorg, woningbouw en duurzaamheid.

Wethouder Rob Jonkman kijkt met voldoening terug op het werkbezoek: "Het is belangrijk om Oekraïense gemeenten juist nu te ondersteunen. Door samen op te trekken, bouwen we aan duurzame relaties en dragen we bij aan de wederopbouw van Oekraïne. En het mooie is: we leren er zelf ook veel van."

Op bezoek bij akkerbouwbedrijf Meirink.

Leren in twee richtingen

Dat wederzijdse leren kwam tijdens het werkbezoek op veel momenten tot uiting. Of het nu ging om het bezoeken van een innovatieve woningfabriek, een sociale werkvoorziening of een lokaal schoolgebouw: er ontstonden gesprekken over praktische oplossingen én gedeelde waarden.

Tijdens het bezoek aan sociale werkbedrijven werd gesproken over het creëren van kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij de Oekraïense gasten vertelden hoe zij in deze moeilijke tijd omgaan met werkgelegenheid, met speciale aandacht voor mensen die gewond of getraumatiseerd zijn door de oorlog. Er werd kennis gedeeld over begeleiding, re-integratie en het belang van zinvol werk voor herstel en zelfvertrouwen. Ook jongerenparticipatie kwam aan bod: bezoeken aan laagdrempelige ontmoetingsplekken voor jongeren lieten zien hoe zij niet alleen samenkomen, maar ook actief meedenken en meedoen in de organisatie van activiteiten, wat sociale samenhang versterkt en jongeren de ruimte geeft om verantwoordelijkheid te nemen, een bron van inspiratie voor de Oekraïense gasten. Daarnaast bood het bezoek aan een rioolwaterzuiveringsinstallatie waardevol inzicht in hoe Nederland werkt aan schoon en duurzaam waterbeheer, waarbij veel belangstelling was voor de technologie, infrastructuur en de rol van lokale overheden.

Samenwerking voorbij de grenzen

De band tussen Opsterland en Nedryhailiv bestaat al langer. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn vanuit Opsterland een aantal hulptransporten georganiseerd richting de Oekraïense regio. Dat de samenwerking nu ook bestuurlijk en maatschappelijk wordt verdiept, voelt volgens wethouder Rob Jonkman als een logische vervolgstap: "We hebben elkaar echt iets te bieden. Juist in moeilijke tijden is het belangrijk om elkaar op te zoeken en de hand te reiken.”

Afscheid

Op de laatste dag van het bezoek kreeg de Oekraïense delegatie de sleutels overhandigd van een volgeladen bus. De voornamelijk medische hulpmiddelen en apparatuur werden onder andere gedoneerd door zorgorganisatie Leppehiem en konden worden aangeschaft met de opbrengst van een lokale fondsenwerving via Steunactie.nl, een initiatief van een Oekraïense vluchteling uit Opsterland. 

Aankomst: V.l.n.r.: Wethouders Rob Jonkman en Libbe de Vries, burgemeester van Nedryhailiv, burgemeester Andries Bouwman, wethouders Marcel van Opzeeland en Durk Durksz, gemeentesecretaris Sandra van ’t Hooge en het hoofd van de afdeling Huisvesting van de gemeente Nedryhailiv.

Woorden van dank

Bij het afscheid sprak de Oekraïense burgemeester enkele persoonlijke woorden van dank:
"Hartelijk dank voor jullie steun in deze moeilijke tijd, die betekent enorm veel voor Oekraïne. Tijdens ons bezoek hebben we veel geleerd. We zijn onder de indruk van de sterke infrastructuur en de open, hartelijke mensen. De werkbezoeken hebben ons geïnspireerd en ons nieuwe ideeën gegeven. We zijn dankbaar voor zulke goede vrienden. Wij hopen dat Opsterland nooit hoeft mee te maken wat wij nu doormaken. Moge God jullie beschermen."

Over TIPS4UA

Het werkbezoek vond plaats in het kader van het Europese programma TIPS4UA, dat zich richt op het ondersteunen van Oekraïense gemeenten bij wederopbouw en bestuurlijke vernieuwing. Opsterland neemt als enige Nederlandse gemeente  aan het pilotprogramma deel. De ervaringen worden gebruikt bij de toekomstige uitbreiding van andere gemeentelijke partnerschappen in de Europese Unie. Via uitwisselingen, trainingen en kennisdeling wordt gebouwd aan sterke, toekomstgerichte netwerken in Europa.

De delegatie heeft een bezoek gebracht aan:

  • Maatwurk
  • Van Wijnen
  • Wetsus
  • Wetterskip Fryslân
  • Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)
  • Vereniging van Friese Gemeenten (VFG), commissie Europa en Internationaal
  • Akkerbouwbedrijf Meirink
  • Voedselbank Gorredijk
  • Code Hans
  • Revalidatie Friesland Beetsterzwaag
  • School Lyndensteyn
  • Basisschool Loevestein
  • Burgemeester Harmsma School
  • Diverse gemeentelijke projecten
  • OMRIN Heerenveen
  • Toeristisch Platform Fryslân/Nieuw Allardsoog
  • Caparis Drachten
  • Friese Rijders voor Oekraïne

Meer nieuws

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland