Nij Beets is een jong streekdorp, gesticht door veenarbeiders, dat is ontstaan toen de turfwinning rond 1860 begon. Het dorp ligt op het grondgebied waar ooit het oude dorp Beets lag.

De erbarmelijke werk-, woon- en leefomstandigheden van de arbeiders waren de voedingsbodem voor een felle sociale strijd. In Nij Beets kunt u de geschiedenis van de verveningen met eigen ogen zien in It Damshûs. Het museum laat de bezoekers op een levendige en actieve manier ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920. Ook krijgt u in het museum een indruk van de verandering van het landschap door de turfwinning.

Door het dorp loopt het Polderhoofdkanaal. Door de opening van dit kanaal in juli 2015 is een verbinding hersteld tussen de Turfroute en het Nationaal Park De Âlde Feanen. Vanuit It Damshûs en het Sudergemaal worden boottochten georganiseerd. De Lytse Turfbok vaart naar café-restaurant Pier’s Hiem. De Lytse Turfbok is een oude gerestaureerde houten boot, waarmee vroeger turf werd vervoerd. Deze tocht gaat via het Polderhoofdkanaal naar de schilderachtige vroegere benedenloop van het Alddjip (Koningsdiep). Vanuit het Sudergemaal vaart men over een deel van de Turfroute naar De Deelen. De Deelen is een prachtig natuurreservaat ontstaan door de vervening. Vanuit het Damshûs kunt u ook wandelen door het oorspronkelijke verveningsgebied in de omgeving van Nij Beets.

Het is aangenaam wonen in Nij Beets. In het dorp wonen relatief veel jonge gezinnen met kinderen en jongeren in Nij Beets. Nij Beets wil een dorp voor jong en oud zijn.

Meer informatie over Nij Beets vindt u op www.nijbeets.info.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Wonen