Wilt u carbidschieten op oudejaarsdag in de gemeente Opsterland? Dan moet u een melding doen bij de gemeente. Vul vóór 17 december het formulier 'Melding carbidschieten' in. U kunt geen Melding carbidschieten meer insturen.

De 5 tips voor veilig carbidschieten

Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Maar wilt u het gezellig houden? Schiet dan vooral veilig! 

 1. Bereid u goed voor. En informeer tijdig bij de gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.

 2. Bescherm uzelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.

 3. Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) zodat u goed kunt handelen, mocht er toch iets verkeerd gaan.

 4. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus – na het ontsteken – niet achteruit kan schieten.

 5. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl u aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

Veilig carbidschieten

Meer nieuws

 • Laura Meijer per 1 december griffier in Opsterland

  Mevrouw Laura Meijer (34) wordt per 1 december raadsgriffier van de gemeente Opsterland. Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 10 oktober zal de gemeenteraad dit raadsbesluit nemen. De beëdiging is op een later moment in december 2022.

  Koningsdiep
 • N917 tussen Bakkeveen en Waskemeer tijdelijk afgesloten

  De N917 tussen Bakkeveen en Waskemeer is toe aan onderhoud. Daarom werkt de provincie de komende tijd aan de weg. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren wordt de weg tijdelijk afgesloten.

  Wegwerkzaamheden
 • Betaling 500 euro energietoeslag

  Rond 22 september is de extra €500,00 energietoeslag uitgekeerd aan inwoners die eerder de energietoeslag hebben ontvangen (€800,00).

  Geldbiljetten
RSS feed

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland