Wilt u carbidschieten op oudejaarsdag in de gemeente Opsterland? Dan moet u een melding doen bij de gemeente. Vul vóór 17 december het formulier 'Melding carbidschieten' in. U kunt geen Melding carbidschieten meer insturen.

De 5 tips voor veilig carbidschieten

Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Maar wilt u het gezellig houden? Schiet dan vooral veilig! 

 1. Bereid u goed voor. En informeer tijdig bij de gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.

 2. Bescherm uzelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.

 3. Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) zodat u goed kunt handelen, mocht er toch iets verkeerd gaan.

 4. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus – na het ontsteken – niet achteruit kan schieten.

 5. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl u aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

Veilig carbidschieten

Meer nieuws

 • Bijeenkomst nieuwe inwoner

  Bent u in 2020 of 2021 in Opsterland komen wonen, dan maken we graag kennis met u. We nodigen nieuwe inwoners uit voor een feestelijke bijeenkomst op 2 juli. De afgelopen jaren kon dit feestje niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen maar nu ontmoeten we u graag.

  Tuinfeest
 • Opsterland presenteert nieuw college

  De gemeente Opsterland heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad aanvaardde op dinsdagavond 21 juni de vorming van de nieuwe coalitie en de benoeming van de vier wethouders in het college.

  Nieuw college
 • Wegwerkzaamheden - Wegafsluiting Skûtsje in Gorredijk

  De wegafsluiting Skûtsje in Gorredijk start op 27 juni en duurt tot en met 1 juli 2022.

  wegwerkzaamheden verboden in te rijden
RSS feed

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland