Mantelzorger bent u wanneer u gedurende een periode van langer dan 3 maanden meer dan 8 uur per week intensieve zorg en of onbetaalde hulp biedt aan een partner, familielid, vriend, kennis of buren. Een mantelzorger is geen beroepsmatige zorgverlener maar biedt hulp of zorg vanuit een persoonlijke band met diegene waarvoor men zorgt.

Direct regelen

Aanmelden mantelzorg

Vlag Opsterland

De hulp die u geeft als mantelzorger kan bestaan uit verzorging, maar het kan ook hulp bij noodzakelijke dagelijkse activiteiten zoals huishoudelijke taken zijn. Ook wanneer iemand bijna dagelijks een naaste bijstaat met zorg, klusjes en boodschappen doen en hem of haar regelmatig naar medische en of andere afspraken brengt waardoor diegene langer thuis kan blijven wonen wordt u gezien als mantelzorger. Door deze hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en deelnemen aan de samenleving.

Mantelzorgondersteuning

Als mantelzorger besteedt u veel tijd aan het zorgen voor uw partner, kind, ouder of een andere naaste met psychische problemen, een chronische ziekte, ouderdomsklachten zoals dementie of lichamelijke beperkingen in uw omgeving. Daardoor blijft er soms weinig tijd over voor uzelf. Hoe vaak heeft u de afgelopen maand even tijd gehad om te sporten, een kop koffie te drinken met een vriend(in) of te biljarten in het café?

Het is belangrijk om óók goed voor uzelf te blijven zorgen. Af en toe ontspannen zorgt ervoor dat u het mantelzorgen beter volhoudt en helpt te voorkomen dat u overbelast raakt.

Goed om te weten!

Als u intensief zorgt voor een naaste dan vindt u dit vaak heel normaal. Toch is het erg bijzonder wat u doet. U moet weten dat u er niet alleen voor hoeft te staan.

  • U kunt hulp inschakelen via diverse professionele organisaties. Steeds vaker ook vergoeden zorgverzekeraars via een aanvullende verzekering mantelzorgondersteuning en /of respijtzorg.
  • Ook vanuit de Wmo kunt u in aanmerking komen voor ondersteuning. De consulenten van het Gebiedsteam kunnen u adviseren en helpen bij het vinden van passende ondersteuning.
  • Een aantal dorpen in onze gemeente beschikt over dorpssteunpunten. Hier kunt u terecht met allerlei vragen, maar ook als u iemand nodig hebt die u tijdelijk helpt met bijvoorbeeld het gras maaien.

Maak u bekend als mantelzorger!

Misschien twijfelt u zelf ook wel, of u mantelzorger bent. Omdat u zorgt voor iemand die u goed kent vindt u dit vaak heel gewoon. Bent u mantelzorger en staat u nog niet bij de gemeente geregistreerd? Meld u dan aan! Vul het formulier ‘Aanmelden mantelzorg in (bovenaan deze pagina onder het kopje ‘Direct regelen). Na uw aanmelding neemt een Wmo-consulent contact met u op.

Wanneer wordt vastgesteld dat er inderdaad mantelzorg wordt verleend wordt u officieel ingeschreven. Als u behoefte heeft aan ondersteuning wordt er een afspraak gemaakt om uw situatie met u te bespreken.

U ontvangt na inschrijving een attentie en komt voortaan in aanmerking voor het mantelzorgcompliment. Ook wordt u uitgenodigd voor de activiteit op de jaarlijkse mantelzorgmiddag en kunt u zich inschrijven voor het ontvangen van de mantelzorgnieuwsbrief.

Wanneer u er niet uitkomt kunt u altijd bellen naar 0512 386222 of via gebiedsteam@opsterland.nl mailen met het Gebiedsteam van gemeente Opsterland.

Meer informatie

Heeft u vragen? 

Neem dan contact op met het Gebiedsteam

Gemeente Opsterland