Heeft u een voorwerp gevonden op straat? Of bent u iets kwijtgeraakt? Bijvoorbeeld uw paspoort of portemonnee? Meld het bij de gemeente.

Direct regelen

Bent u een voorwerp verloren? 

Melding verloren voorwerp

Vindt u iets op straat? Bijvoorbeeld een portemonnee, fiets, sleutelbos of identiteitsbewijs? 

Melding gevonden voorwerp

verloren

Verloren voorwerp melden

Bent u een voorwerp verloren? Dit kunt u op drie manieren melden:

Uw gegevens worden bij ons vastgelegd. Als uw voorwerp wordt gevonden, nemen we contact met u op. Heeft u na uw melding het voorwerp weer gevonden? Geef dit dan door aan het Publiekscentrum.

Paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kwijt

Bent u uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kwijt? Deze documenten zijn eigendom van de Nederlandse staat. U moet dit melden bij de gemeente en daar ook een nieuw document aanvragen. Wij zorgen ervoor dat het nummer van uw verloren of gestolen document in het landelijke systeem komt. Hiermee wordt overal duidelijk dat het document ongeldig is. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie (behalve als het om een buitenlands document of verblijfsvergunning gaat). U kunt langskomen bij het Publiekscentrum om het te melden en direct een nieuw document aan te vragen.

Gevonden voorwerp melden

Vindt u iets op straat? Bijvoorbeeld een portemonnee, fiets, sleutelbos of identiteitsbewijs? Dit voorwerp is wettelijk eigendom van de gemeente waarin u het heeft gevonden. U kunt een gevonden voorwerp op drie manieren melden:

Inleveren of thuis bewaren?

De gemeente bewaart een gevonden voorwerp drie maanden als de waarde minder is dan € 450. Is de waarde hoger van € 450? Dan bewaren we het voorwerp twaalf maanden. Als de eigenaar zich na twaalf maanden niet heeft gemeld, krijgt u een brief of e-mail. U kunt dan binnen een maand het voorwerp opeisen. Dit geldt alleen voor voorwerpen met een waarde hoger dan € 450. U kunt geen eigenaar worden van ingeleverde voorwerpen die minder waard zijn.

U mag een gevonden voorwerp ook thuis bewaren. U krijgt een brief of e-mail als de eigenaar van het voorwerp zich na twaalf maanden niet heeft gemeld. U wordt dan eigenaar van het voorwerp. Alleen gevonden paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen mag u niet thuis bewaren. Deze documenten blijven eigendom van de staat.

Meldt de eigenaar van een gevonden voorwerp zich niet binnen de wettelijke termijn? En eist de vinder het voorwerp niet op? Dan mag de gemeente het voorwerp verkopen, weggeven of vernietigen.

Dier vermist of gevonden?

Is uw (huis)dier vermist of heeft u een (huis)dier gevonden? Dan kunt u dit melden bij Stichting AMIVEDI.

Dier vermist of gevonden

Een dood (huis)dier gevonden in de gemeente Opsterland?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

hond

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland