Mist u aanspraak van mensen om u heen, bent u iemand verloren, gescheiden of ziek? Maakt u u veel zorgen of heeft u interesses die u met niemand kunt delen. Wellicht ben u zo druk met werken dat u niet in staat bent contacten met andere mensen te onderhouden. Of hebt u niemand om leuke dingen mee te ondernemen? Mist u doelen of zingeving in uw leven? De reden waarom men zich eenzaam voelt kan voor iedereen anders zijn. Eenzaam voelen is ook niet hetzelfde als ‘alleen zijn’. U kunt zelfs veel mensen om u heen hebben en u te midden van familie, vrienden en collega’s toch heel alleen en eenzaam voelen.

Hulp of ondersteuning nodig?

Binnen de gemeente Opsterland kan een consulent preventie en welzijn u helpen.

Neem hiervoor contact op met het Gebiedsteam

Eenzaamheid

Eenzaamheid komt veel vaker voor dan we denken en komt voor bij iedereen en bij alle leeftijden. Eenzaamheid gaat vrijwel nooit vanzelf over en kan een direct effect hebben op uw gezondheid en het dagelijks functioneren. Mensen kunnen er verdrietig en angstig door worden waardoor ze zich terugtrekken uit de maatschappij. Dat kan een negatief effect hebben op iemands leven.

Toegeven dat u eenzaam bent is vaak lastig. Toch zal u die stap moeten zetten wanneer u iets wilt doen aan uw eenzaamheid. Niemand kan gedachten en gevoelens van anderen lezen. Wanneer u de eenzaamheid van uzelf of een ander wilt doorbreken dan is het aan u om de eerste stap te zetten.

Wat kunt u zelf doen?

Vertel iemand hoe u u voelt en wat u graag zou willen veranderen. Zoek iets waar u u op kunt verheugen, waar u blij van wordt. Een nieuwe hobby, sport, een leesclub of zou vrijwilligerswerk iets voor u zijn? De meeste verenigingen worden enthousiast wanneer er zich spontaan nieuwe vrijwilligers melden.

Stap op iemand af die u interesseert en knoop een gesprek aan. Vriendschappen ontstaan niet spontaan maar soms wel vanuit een gesprekje in de supermarkt, de plaatselijke sportvereniging of bibliotheek. Ook kunt u oude verwaterde vriendschappen weer oppakken. Een telefoontje of een kaartje kunnen het startsein zijn om een vriendschap te hernieuwen. 

Is er iemand in uw buurt die vaak alleen lijkt te zijn? Iemand die afgezonderd lijkt en geen echte aansluiting lijkt te vinden binnen zijn of haar omgeving? Begin eens praatje en stel open vragen. Vragen waar geen ja of nee antwoord op mogelijk is. Wellicht kunnen jullie samen iets vinden wat aanspreekt en waardoor iemand weer mee wil en kan doen in de samenleving..

Eenzaamheid gaat niet vanzelf over. Eenzaamheid oplossen lukt bijna niemand alleen, wel kunt u dit samen met anderen doen. Als u het lastig vind om uw eenzaamheid of die van een ander te doorbreken dan zijn er verschillende organisaties die daarbij willen helpen, luisteren en meedenken.. 

Weet dat u er niet alleen voor staat. De volgende organisaties staan in ieder geval voor u klaar.   

Bellen of chatten met de Luisterlijn

U kunt 24 uur per dag bellen of chatten met de Luisterlijn. Hier is dag en nacht iemand bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of voor het verstrekken van informatie. Hier kunt u als u daar behoefte aan hebt uw zorgen en gevoel van eenzaamheid anoniem delen. De Luisterlijn is bereikbaar via telefoonnummer (088) 07 67 000. Chat u liever met iemand? Dit kan via de website van de Luisterlijn: deluisterlijn.nl(externe link)

Sichtpunt: voor een zinvol gesprek

Misschien mist u iemand waar u een goed gesprek mee kunt hebben. U mist een doel, of zin in uw leven. Of u worstelt met vragen waar u niet goed uitkomt. Ook dat kan een eenzaam gevoel geven. Geestelijk verzorgers van Sichtpunt helpen u graag verder. Zij zijn beschikbaar voor een goed gesprek, en kunnen met u meedenken over zingeving en levensvragen. U bepaalt zelf op welke manier.

Geestelijke verzorging is er voor iedereen, ongeacht uw levensovertuiging of geloof. Wilt u contact met een geestelijk verzorger? Kijk dan op de sichtpunt.frl(externe link).

Wilt u graag in gesprek met iemand uit uw woonomgeving?

Dan kunt u met uw vraag mogelijk terecht bij een vrijwilliger van één van de vele dorpssteunpunten binnen de gemeente. Deze vrijwilligers denken graag met u mee en kunnen u mogelijk in contact brengen met organisaties, verenigingen, vrijwilligers en dorpsgenoten. Persoonlijk en dichtbij dus! Wilt u graag iemand die iets verder van u af staat dan mag u ook een beroep doen op vrijwilligers uit een ander dorpssteunpunt. Het gaat om wat u graag wilt en nodig hebt.

Websites met meer informatie

Wilt u graag meer informatie over het onderwerp eenzaamheid? Of zoekt u tips en mogelijkheden voor ondersteuning? Kijk dan eens op de landelijke websites zoals:

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Gebiedsteam

Gemeente Opsterland