Is er een probleem met de buren en wil je daar wat aan doen, want je wilt prettig wonen? Hoe pak je dat aan?

Kom je er niet samen met je buren uit? Schakel dan buurtbemiddeling in.

Als u samen met uw buren er niet uitkomt, dan kunt u een buurtbemiddelaar inschakelen. Hij/zij is onpartijdig, denkt mee en probeert een oplossing te zoeken. Buurtbemiddeling is kosteloos. Ga naar:

Buurtbemiddeling Scala Welzijn

Buren

Dát is makkelijk praten!

1 op de 4 Nederlanders ergert zich wel eens aan zijn buren. Het gaat vaak om kleine irritaties die op lange termijn tot grote ergernissen kunnen leiden.

Hoe voorkomt u dat dat gebeurt? Er samen over praten is niet altijd even makkelijk. Toch kunt u er zelf iets aan doen. Ga naar:

www.datismakkelijkpraten.nl

Ga met elkaar in gesprek

Om ruzie te voorkomen is het belangrijk om met elkaar te blijven praten. Als je heel boos bent, kun je beter even wachten tot je afgekoeld bent.
Voor je in gesprek gaat, kun je je voorbereiden. Schrijf bijvoorbeeld de volgende punten op:

• Bedenk waar je echt last van hebt. Probeer het bij twee dingen te houden.
• Wat denk je dat de buren hiervan vinden?
• Heb je zelf al wat gedaan om het op te lossen?
• Wat wil je voorstellen aan de buren?

Bel dan aan bij de buren, vertel dat je wilt praten en zoek een moment dat het jullie beiden uitkomt. 

Een voorbeeld: ’Dag buurman, ik wil graag wat met je bespreken. Wanneer kan dat?’ Hebben jullie een moment gevonden? Hou het gesprek altijd rustig en vriendelijk.
Vertel rustig en kort waar je last van hebt. Vraag de buren wat ze daarvan vinden en luister naar het antwoord. Wat vinden zij ervan? Hebben ze ook last van jou? Soms ben je jezelf daar helemaal niet van bewust. Praat er over. Kunnen jullie samen een oplossing bedenken?

Wat zijn oplossingen? Kunnen jullie tot afspraken komen?

In een afspraak is het belang van twee mensen verwerkt. Voorbeeld: Het kan zijn dat het voor de buren belangrijk is dat zij naar muziek kunnen luisteren, terwijl jij het belangrijk vindt dat de kinderen kunnen slapen. Misschien kunnen jullie samen testen bij welk volume de muziek door de muur heen te horen is. En bij welk volume dus nog net niet. Of spreek een tijd af wanneer de muziek uitgaat.

Maak afspraken met elkaar en zorg dat je met elkaar in gesprek blijft, ook als het niet meteen lukt om een oplossing te vinden.

Meer informatie

Heeft u vragen of ondersteuning nodig? 

Neem dan contact op met het Gebiedsteam

Gemeente Opsterland