Beetsterzwaag

Beetsterzwaag (Beetstersweach) is een karaktervol, sfeervol en stijlvol dorp in het hart van de Friese Wouden. Beetsterzwaag was vroeger een dorp met aanzien. Niet voor niets staat Beetsterzwaag ook wel bekend als het ‘Wassenaar van het Noorden’.

Diverse monumentale panden en tuinen in de Hoofdstraat, die minstens drie en een halve eeuw oud is, zijn stille getuigen van de rijke adellijke bewoners in de 18e en 19e eeuw. De tuinen bij de landgoederen, ooit het genot van enkelen, staan nu open voor iedereen. Beetsterzwaag telt 46 rijksmonumenten, maar is ook een modern en springlevend dorp. Historische rijkdommen worden met hedendaagse aantrekkelijkheden gecombineerd: stijlvolle restaurants, bijzondere winkels en boetieks, prachtige wandel- en fietsmogelijkheden in de bossen en vele kunstzinnige galeries.

Beetsterzwaag kreeg landelijke bekendheid met het landgoed en hotel Lauswolt als de ‘geheime’ locatie voor de besprekingen die uiteindelijk leidden tot het kabinet Balkenende IV. De keuze van de politieke leiders voor deze omgeving is niet verwonderlijk: ver weg van alle hectiek, lommerrijk én met de nodige grandeur.

Behalve landgoed Lauswolt, met zijn prachtige golfbaan, ligt hier ook het fraaie in landschapsstijl aangelegde Park Olterterp. In het gelijknamige landhuis zetelt It Fryske Gea, de provinciale vereniging voor natuurbescherming.

Meer informatie vindt u op www.beetsterzwaagnatuurlijk.nl.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Wonen