"De informatievoorziening moet veel beter"
De stilte en het groen brachten Hans Sleurink en zijn Friese vrouw 40 jaar geleden naar Lippenhuizen. Daar proberen ze zo goed mogelijk ‘groen en duurzaam’ te leven. Maar: “De informatievoorziening naar de burger moet veel beter.

De stilte en het groen brachten Hans Sleurink en zijn Friese vrouw 40 jaar geleden naar Lippenhuizen. Daar proberen ze zo goed mogelijk ‘groen en duurzaam’ te leven. Maar: “De informatievoorziening naar de burger moet veel beter. Het OWO-energiebureau in oprichting is een goede eerste stap.”
De tussenwoning aan It Feestlân in Lippenhuizen heeft sinds Sleurink eigenaar is al diverse ingrepen ondergaan. Het einddoel is om het huis volledig van het gas los te koppelen en zo energiezuinig te kunnen leven.
Bewust energiezuiniger leven
,,Wij maken ons zorgen om het milieu. We zien in onze tuin jaar na naar het aantal insecten afnemen. Over het algemeen opereert de mens onbesuisd en hebzuchtig jegens de natuur. Bewustzijn komt vaak pas na de daad. Daar proberen we van te leren. Bij eerdere verbouwingen hebben we al een paar stappen gezet. Naast isolerende maatregelen hebben we schakelaars tegen sluipgebruik geplaatst, douchen we korter en eten we minder vlees. Op verschillende manieren proberen we energiezuiniger te leven. Soms is dat lastig, maar uiteindelijk lukt het wel.’’
Kennis vergaren
,,Ruim een jaar geleden kwam ik in contact me de plaatselijke energiecoach Schelte Goinga, die mij vervolgens in contact bracht met de gemeentelijke energieverkenner Bas Tromp. Het ging ons nog niet zozeer om bespaartips, maar om kennis. We dachten al een tijdje aan een elektrische auto, maar ja, hoe doe je dat? Wat zijn de mogelijkheden bijvoorbeeld met een laadpaal als je een tussenwoning hebt?"
Warmtepomp is een enorm onderwerp
“Bas heeft ons goed op weg geholpen door een energieadvies voor het hele huis uit te brengen. Eigenlijk is dat de eerste stap: ken je huis. Daar zou meer voorlichting over moeten zijn. De informatievoorziening moet veel beter. Het is in het algemeen belang dat we van het gas af gaan en het milieu beschermen. Dan kun je de informatievoorziening niet overlaten aan marktpartijen, want bedrijven zijn begrijpelijk verantwoordelijk voor het eigen bedrijfsbelang. Wat weet een gewone burger nu van warmtepompen? Dat blijkt een enorm onderwerp.’’
Goede eerste stap
“Via Bas hebben we subsidie kunnen krijgen voor de vervanging van de ramen en kozijnen aan de voorkant van het huis. Daarnaast investeren we zelf duizenden euro’s voor een krachtiger elektriciteitsnet in huis. Met de aanpassingen van deze zomer is de eerste fase afgerond. Daarna volgt uiteindelijk de warmtepomp. Dan zijn wij klaar.” Sleurink noemt betere informatie voor burgers essentieel: “De aanpak van Opsterland met het OWO-energiebureau in oprichting is een goede stap. maar het gaat om het daadwerkelijk aanpakken van een maatschappelijk probleem. Dat kan de gemeente natuurlijk niet alleen. Ik zou graag zien dat de Provinsje Fryslân, samen met de Friese gemeenten, een Provinciaal Platform Energietransitie begint met goede voorlichting. Laat Fryslân daarmee nu eens de spits afbijten in Nederland”.
