Opsterland ligt middenin het Friese woudengebied en is wat betreft grondoppervlak een van de grootste gemeenten in Friesland. In de 16 karakteristieke en bruisende dorpen en het buitengebied wonen zo’n 30.000 inwoners. Bijzonder aan onze gemeente is het landschap met bos, heide, natuurgebieden, grasland, kanalen en veengebieden. Dit landschap in combinatie met rust, ruimte en goede bereikbaarheid maken Opsterland tot een erg aantrekkelijke woon- en recreatiegemeente.

Opsterland ligt langs de snelweg A7 en N381 en is daardoor uitstekend bereikbaar. Grote plaatsen als Heerenveen en Drachten zijn in 10 minuten bereikbaar en Groningen en Leeuwarden binnen 30 minuten.

Verbinding maken met elkaar. Niet alleen binnen de organisatie, maar vooral naar de samenleving. Samen bouwen we aan onze netwerksamenleving, binnen Opsterland en daarbuiten. Wil jij als teammanager jouw bijdrage leveren? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Teammanager gebiedsteam (36 uur per week)

Onze organisatie (circa 220 fte) is volop in ontwikkeling. Niet alleen de structuur is aangepast, ook richten we onze werkprocessen en werkwijze in op werken van buiten naar binnen, vanuit de bedoeling. Daarbij zetten we in op leren en ontwikkelen. Daarmee sluiten we beter aan bij initiatieven vanuit de netwerksamenleving.

Het Gebiedsteam is het uitvoeringsteam binnen het Sociaal Domein. Het geeft uitvoering aan de Participatiewet, Jeugdwet, Wmo, Inburgeringswet en de Wet op de gemeentelijke Schuldhulpverlening. Het Gebiedsteam opereert als één team naar buiten, maar is intern verdeeld over meerdere teammanagers. Wat aansturing betreft zoeken we nu uitbreiding van twee naar drie teammanagers.

Als teammanager Gebiedsteam ga je in nauwe samenwerking met het beleidsteam, werken aan een toekomstgericht, effectief en strategisch opererend uitvoeringsteam binnen het Sociaal Domein.

Samen met de twee andere teammanagers van het Gebiedsteam geef je richting aan de transformatie binnen het Sociaal Domein. In het bijzonder ga jij je bezig houden met het versterken van de kwaliteit van de administratieve (en juridische) ondersteunende werkprocessen, waaronder Interne Controle, privacy en handhaving/toezicht. Vanuit het Gebiedsteam ben je de schakel met de backoffice sociaal domein, die in OWO verband is gepositioneerd bij Ooststellingwerf. Je levert een bijdrage aan de doorontwikkeling van de toegang van het Gebiedsteam.

Belangrijke uitdagingen voor de teammanager zijn nieuwe werkwijzen initiëren en implementeren en medewerkers meenemen in de gewenste verandering. Het Gebiedsteam bestaat uit ca. 70 medewerkers.

Waar hebben we je voor nodig?

Als teammanager stuur, coördineer en prioriteer je de werkzaamheden binnen jouw team. Je voert daartoe een gestructureerd overleg met de medewerkers uit het team en stemt waar nodig tijdig af met het directieteam en/ of bestuur. Je bent klankbord voor medewerkers op tactisch en strategisch niveau.

Daarnaast ben je de primaire schakel tussen het college van B&W en het team. Er wordt van je verwacht dat je sparringpartner bent van jouw bestuurder(s) op strategische dossiers en dus bekend bent met de inhoud van het werkveld/ de thematiek binnen jouw team. Je weet jouw bestuurder(s) comfort te bieden en bestuurlijke ambities en opgaven te prioriteren (in afstemming met de bestuurder) en te vertalen naar concrete opdrachten voor de ambtelijke organisatie/ jouw team.

 • Je bent verantwoordelijk voor het op een adequate wijze functioneren van het team en draagt vanuit jouw verantwoordelijkheid voor het team bij aan het functioneren van de organisatie als geheel.
 • In samenspraak met het directieteam, collega-teammanagers en de leden van het team Strategie & Opgaven ben je mede verantwoordelijk voor het concernbelang, de integraliteit tussen de teams en de wendbaarheid rondom opgaven.
 • Je voert taken uit onder verantwoordelijkheid van het directieteam en je bent klankbord voor het directieteam op tactisch en strategisch niveau.
 • Je draagt zorg voor de dagelijkse coördinatie van het team.
 • Je bent, met inachtneming van de daartoe gestelde centrale kaders, eindverantwoordelijk voor alle aspecten van bedrijfsvoering binnen het team.
 • Je bent verantwoordelijk voor teamontwikkeling (integraliteit, collectiviteit en wendbaarheid) én persoonlijke ontwikkeling (taakvolwassenheid).
 • Je voert periodiek HR-gesprekken met alle medewerkers in jouw team over binden en boeien en leren, ontwikkelen en belonen.
 • Je bent primair verantwoordelijk voor de resultaten, de ontwikkeling en de tijdige realisatie en kwaliteit van de taken/ producten van het team.

Wat neem je mee?

 • Je beschikt minimaal over een  HBO werk- en denkniveau met een aantal jaren werkervaring in een soortgelijke functie in een politiek-bestuurlijke omgeving.
 • Je bent thuis in de inhoud van het team waaraan je leiding geeft, zodat je discussies scherp weet te krijgen, strategisch en tactisch klankbord kunt zijn voor medewerkers in het team én een stevige sparringpartner voor het directieteam en college kunt zijn.
 • Je hebt een visie op de ‘toekomstgerichte netwerkorganisatie’, waarin woorden als koersvast, leren, experimenteren, loslaten, vertrouwen, eigenaarschap, integraal werken, van buiten naar binnen denken en handelen, programmasturing, flexibilisering en resultaatsturing centraal staan.
 • Je hebt aantoonbare ervaring met projectmatig werken en hebt daar een actieve rol in.
 • Je hebt een visie op leidinggeven en bent bewezen succesvol in het (door)ontwikkelen van teams en mensen. Dit doe je op een coachende, faciliterende en stimulerende wijze en gericht op de eigenschappen die passen bij de ‘toekomstgerichte netwerkorganisatie’. Het geven van verantwoordelijkheid en sparren met je medewerkers vind je belangrijk.  
 • Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden, een vlotte pen en goede presentatietechnieken.
 • Je bent transparant, empathisch, daadkrachtig en besluitvaardig.
 • Je bent een stevige persoonlijkheid en combineert dat met een positieve grondhouding.
 • Je bent gericht op samenwerking, organisatiesensitief en omgevingsbewust.
 • Je beschikt over voor jouw team relevante netwerken en bouwt deze uit.

Wat we jou bieden

 • Een superleuke uitdagende en dynamische functie waarin we jou kansen bieden jezelf verder te ontwikkelen. We investeren graag in jouw persoonlijke ontwikkeling met bijvoorbeeld diverse opleidings- en trainingsmogelijkheden. Je ideeën en initiatieven worden op prijs gesteld en je krijgt ruimte en vertrouwen om deze vorm te geven.
 • Het werken bij gemeente Opsterland is uniek en veelzijdig en daar zetten we uiteraard iets tegenover. Naast salaris, hebben we binnen de gemeente een vrij besteedbaar budget: je Individueel Keuze Budget (IKB). Het IKB is in totaal 17,05% van je salaris. Dit geld kun je inzetten voor bijvoorbeeld extra vrije dagen of de aanschaf van een fiets.
 • Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt het brutosalaris maximaal € 6.103,- bruto per maand (functieschaal 12) bij een fulltime dienstverband.
 • Daarnaast bieden we jou een laptop van de zaak, mobiele telefoon, korting op diverse verzekeringen en de opbouw van keuzepensioen bij ABP pensioenfonds.
 • We hebben flexibele werkuren en bieden de mogelijkheid thuis te werken. In overleg met je collega’s kun je privé en werk goed combineren.
 • Een arbeidsovereenkomst van 1 jaar en wanneer we een match zijn, wordt deze omgezet in een vaste overeenkomst.

Informatie en sollicitatie

Voor nadere informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Saskia Mattern, teammanager Gebiedsteam (tel. 0512-386 222). Heb je vragen over de procedure, neem dan contact op met Jaap Atsma, HR adviseur (tel. 0512-386 364).

Sollicitaties zijn welkom tot en met  31 december 2022 en kun je richten aan het college van Burgemeester en wethouders van gemeente Opsterland via WerkeninFriesland.

De vacature wordt gelijktijdig intern en extern opengesteld, waarbij interne kandidaten voorrang genieten.

Medewerkers in dienst van de gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf en inhuurkrachten van deze gemeenten die aaneensluitend 6 maanden zijn ingehuurd worden beschouwd als interne kandidaten.

Andere vacatures

Kijk voor alle vacatures op

www.werkeninfriesland.nl(externe link)

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland