Zaterdagmiddag 12 maart 2022 uur kwamen inwoners, Oekraïense vluchtelingen en het gemeentebestuur van Opsterland samen in de tuin van het Lycklamahûs. Samenzijn voor Oekraïne: een moment van bezinning, stilstaan bij de oorlog en met elkaar vrede wensen. 

Woorden van hoop, kracht en steun

Burgemeester Ellen van Selm sprak de aanwezigen toe over hoop, kracht en hoe het voorjaar symbool staat voor de weg naar betere tijden. Geestelijk verzorger Evert Kronemeijer liet drie Oekraïense vluchtelingen hun verhaal doen. Zij vertelden over hun reis naar Nederland en hun kijk op de toekomst.

Verder werden er twee prachtige gedichten uit de dichtbundel van Ria Bron-Landstra voorgedragen. Jan Harmsma uit Beetsterzwaag droeg het gedicht ‘Gelok’ voor, Wiedse Veenstra uit Bakkeveen het gedicht ‘Ljocht’.

Minuut stilte, volkslied en bloemen

Naast alle mooie woorden werd er een minuut stilte gehouden en luisterden de aanwezigen met elkaar naar het Oekraïense volkslied. De meeste mensen legden na afloop van dit emotionele samenzijn bloemen in de kleuren van de Oekraïense vlag. U kunt deze week ook nog bloemen bij het Lycklamahûs leggen om uw steun te betuigen.

Europese gemeenten samen solidair

Opsterland was niet de enige gemeente die stilstond bij de oorlog in Oekraïne. Gemeenten in heel Europa gaven gehoor aan de oproep van Eurocities om solidair te zijn met Oekraïne. Met elkaar geven we steun en spreken we hardop onze wens voor vrede uit.

Samenzijn voor Oekraine 12 maart 2022

Meer nieuws

 • Marjan van der Weij vertrekt bij Opsterland

  Gemeentesecretaris en algemeen directeur Marjan van der Weij vertrekt bij Opsterland. Vanaf 1 september start zij in haar nieuwe functie als directeur bij de provincie Drenthe. “Deze functie kwam op mijn pad en liet me niet meer los. Ik heb er ontzettend veel zin in en ga tegelijkertijd de fijne collega’s, hun drive en ambities in Opsterland missen” licht Van der Weij haar beslissing toe.

  Gemeentesecretaris Marjan van der Weij
 • Werkzaamheden Koartsweachsterbrêge Gorredijk

  De Koartsweachsterbrêge over de Opsterlandse Compagnonsvaart in Gorredijk is tijdelijk gestremd.

  Wegwerkzaamheden
 • Wegwerkzaamheden - Breewei Tijnje

  Op maandag 18 juli is er verkeershinder op de Breewei in Tijnje ter hoogte van de rotonde (N392).

  Wegwerkzaamheden
RSS feed

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland