Ook deze winter staan de medewerkers van gemeente Opsterland weer 24/7 klaar om sneeuw en gladde wegen te bestrijden. De buitendienst werkt met moderne machines en digitale hulpmiddelen om de wegen bij mogelijke gladheid veilig en toegankelijk te houden.

Gemeentelijke strooivoertuigen zijn ‘live’ te volgen

Dan volgt het besluit; we gaan strooien!

De gemeente heeft verschillende gediplomeerde strooileiders. Zij houden in afwisselende diensten het weer vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week in de gaten houden. De wegdektemperatuur wordt daarvoor op de twee koudste plekken in de gemeente gemeten. Zodra deze temperatuur in de buurt van het vriespunt komt, vindt er overleg plaats met weerbureau DTN (MeteoConsult). Als de voorspelling is dat de temperatuur verder daalt en het zoutgehalte van het wegdek niet meer voldoende is volgt het besluit; we gaan strooien! Ook bij verwachte winterse neerslag zoals sneeuw, hagel of ijzel wordt vooraf gestrooid.

Het gebruik van zout wordt beperkt tot een minimum

Er zijn zeven machines en auto’s ingericht om zout te strooien en eventueel sneeuw te schuiven of te vegen. Meer dan twintig opgeleide en ervaren medewerkers staan in verschillende diensten dag en nacht klaar. Dat betekent dat er vaak – terwijl de rest gemeente in diepe slaap is – al hard wordt gewerkt om het verkeer de volgende ochtend veilig van de weg gebruik te laten maken. De strooivoertuigen zijn uitgerust met GPS-gestuurde apparatuur. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid zout automatisch wordt aangepast aan de wegbreedte en de omstandigheden. Hierdoor wordt het gebruik van het zout beperkt tot een minimum en kan de chauffeur zich volledig richten op deelname aan het verkeer.

Inwoners kunnen ‘live’ volgen welke wegen worden gestrooid
 

iet alle wegen worden direct preventief voorzien van zout. De eerste prioriteit ligt op de grotere wegen waar veel verkeer gebruik van maakt. Inwoners kunnen daarom – voordat ze de deur uit gaan – zelf zien welke wegen al gestrooid zijn. De gemeentelijke voertuigen zijn namelijk voorzien van een volgsysteem. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid voor inwoners om de
voertuigen live te volgen. Dit kan via: www.opsterland.nl/gladheidsbestrijding. Daar staat ook alle andere informatie over de gemeentelijke gladheidbestrijding.
 

Meer nieuws

Meer informatie?

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland