De gemeente Opsterland is klaar voor een eventuele winter met sneeuw en ijs. De buitendienst traint al met moderne machines en digitale hulpmiddelen om de wegen ook bij mogelijke gladheid begaanbaar te houden.

Wethouder Anko Postma feliciteerde vanmiddag de 23 chauffeurs van de buitendienst. Zij behaalden na een driedaagse cursus hun certificaat gladheidsbestrijding en veiligheid.

"Pyt Paulusma voorspelt een strenge winter, jullie zijn er klaar voor. Jullie staan paraat, in weer en wind. Dat is een groot compliment waard’’, aldus de wethouder.

Hij deed zelf ook mee aan de cursus en is voortaan als reservechauffeur oproepbaar tijdens sneeuwstormen.

Zuinig strooien

De Opsterlandse strooiploeg heeft moderne machines en apparatuur. Komende winter zijn alle vrachtwagens en trekkers in de ‘vloot’ voorzien van gps-gestuurde apparatuur, waarbij de hoeveelheid zout en de strooibreedte steeds automatisch worden aangepast aan de wegen en omstandigheden. Dit leidt tot besparing op zoutverbruik. Bovendien kan de chauffeur zich zo volledig concentreren op het verkeer en de verkeersveiligheid.

Strooiauto’s online te volgen

Onze inwoners kunnen voortaan bij winterse omstandigheden een veilige route kiezen, al voordat ze ‘s ochtends de deur uitgaan. Opsterland is de eerste Friese gemeente die ‘track and trace’ gebruikt op de schuif- en strooiwagens, om te laten zien waar wegenzout wordt gestrooid. In de nachtelijke uren en de vroege ochtend zijn de auto’s van uur tot uur ‘live’ te volgen, tot op straatniveau.

Ga hier naar het online volgsysteem van de strooiauto's

Strooien track and trace
Wethouder Anko Postma bij het online volgsysteem van de strooiroutes

Meer nieuws

 • Aanvraag energietoeslag

  Inwoners van Opsterland met een bijstandsuitkering hebben inmiddels de energietoeslag van 800 euro ontvangen. Heeft u geen uitkering van de gemeente, maar wel een laag inkomen? Dan kunt u de energietoeslag aanvragen via dit formulier.

  Geldbiljetten
 • Zon schijnt op Lippe Gabriëlsplas

  Opsterland heeft er weer een zonnepark bij. Op donderdag 12 mei 2022 opende wethouder Anko Postma het nieuwe drijvende veld zonnepanelen op de Lippe Gabriëlsplas in Ureterp. Het is, na Nij Beets en Gorredijk, het derde zonnepark in de gemeente.

 • Pilot met Wijk-GGD sluit eerste kwartaal af, wat valt op?

  In de gemeente Opsterland werken, net als in andere gemeenten, partijen als GGZ Friesland, Verslavingszorg Noord-Nederland, woningcorporaties en de politie samen als het gaat om de zorg en veiligheid voor inwoners. Ondanks deze samenwerking zijn er soms inwoners die tussen wal en schip vallen met bijvoorbeeld onbegrepen gedrag als gevolg.

  Lycklamahûs
RSS feed

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland