Op 24 februari 2022 is Rusland Oekraïne binnengevallen. Door de oorlog ontvluchten mensen uit Oekraïne hun land. Een deel daarvan zal mogelijk naar Nederland komen en dus ook naar onze gemeente. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u als inwoner vragen heeft.

Gastvrije opvang

Nu is nog niet precies te overzien wat er op ons afkomt en hoe lang dit gaat duren. Maar Opsterland is bereid om een gastvrije rol te spelen als er wordt gevraagd om opvang van oorlogsvluchtelingen. Wij staan achter hen en als symbool kleurt het Lycklamahûs ’s avonds in het geel en blauw, de kleuren van de Oekraïense vlag.

Hartverwarmend zijn ook de initiatieven uit onze gemeente om de vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. We hebben via het formulier op onze website aanbiedingen ontvangen van inwoners die allerlei vormen van hulp en/of een verblijfplaats aanbieden. Hartelijk dank daarvoor!

Samen helpen

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u als inwoner vragen heeft. Om u zo goed mogelijk op de hoogte te houden en om als gemeente goed voorbereid te zijn op de opvang van nog meer vluchtelingen, inventariseren we dit hulpaanbod. Wij werken hierin nauw samen met de andere 17 Friese burgemeesters en de Veiligheidsregio Fryslân. Samen kijken we welke hulp we kunnen bieden en welke mogelijkheden er zijn om deze mensen op de juiste manier te begeleiden. Dat kunnen wij niet alleen. Wij willen u als inwoner en/of initiatiefnemer hier ook bij betrekken.

Wat is er tot nu toe bekend?

De komende dagen worden er centrale opvangplekken in het land ingesteld (zoals bijvoorbeeld Harskamp en Amsterdam). Hier gaan de vluchtelingen eerst naartoe en worden ze geregistreerd. Vanuit deze opvangplek wordt er bekeken wie naar welke plek in Nederland gaat.

De regering heeft aangegeven dat iedere Veiligheidsregio in Nederland vluchtelingen op moet nemen. Voor Friesland geldt dat dat eerst 1000 vluchtelingen zullen zijn. Deze mensen worden over de gemeenten verdeeld. Opsterland is momenteel bezig met voorbereidingen om een deel van dit aantal mensen zelf op te kunnen vangen en van een goede langdurige plek te kunnen voorzien.

Heeft u (zelfstandige) woonruimte beschikbaar?

Wilt u (zelfstandige) woonruimte aanbieden? Geef dit aan op het formulier Hulp aan Oekraine. U wordt zo snel mogelijk geïnformeerd over het verdere verloop.

Wat kunt u zelf alvast doen?

Heeft u een leuk initiatief? U kunt met uw vereniging of sportclub of particulier geld inzamelen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Doneer op Giro 555

Of bied uw hulp als bijvoorbeeld vrijwilliger aan op via het formulier Hulp aan Oekraïne

Wij houden u op de hoogte

Wij houden u via de website en social mediakanalen op de hoogte, zodra er meer duidelijkheid is over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in onze gemeente.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland

Meer nieuws

 • Marjan van der Weij vertrekt bij Opsterland

  Gemeentesecretaris en algemeen directeur Marjan van der Weij vertrekt bij Opsterland. Vanaf 1 september start zij in haar nieuwe functie als directeur bij de provincie Drenthe. “Deze functie kwam op mijn pad en liet me niet meer los. Ik heb er ontzettend veel zin in en ga tegelijkertijd de fijne collega’s, hun drive en ambities in Opsterland missen” licht Van der Weij haar beslissing toe.

  Gemeentesecretaris Marjan van der Weij
 • Werkzaamheden Koartsweachsterbrêge Gorredijk

  De Koartsweachsterbrêge over de Opsterlandse Compagnonsvaart in Gorredijk is tijdelijk gestremd.

  Wegwerkzaamheden
 • Wegwerkzaamheden - Breewei Tijnje

  Op maandag 18 juli is er verkeershinder op de Breewei in Tijnje ter hoogte van de rotonde (N392).

  Wegwerkzaamheden
RSS feed