Sykje! Dat is de truc om het eerste kievitsei te vinden. En dat deed Rinze van der Ploeg dan ook al een paar weken. De eerste tijd gewoon even kijken in het land maar tegen de tijd dat de ljippen weer actief worden is het bijna een dagtaak. Prachtig vindt Rinze het, “de hiele dei bûten, yn de natuer, dat fyn ik machtich!”

Rinze van der Ploeg krijgt van de burgemeester de oorkonde voor het vinden van het eerste ljipaai.

Rinze komt niet uit Opsterland, maar uit Kootstertille, gemeente Achtkarspelen. In die gemeente was het eerste ei al gevonden. Dus zocht Rinze in een gemeente waar de primeur nog op zich liet wachten. Dat lukte op 16 maart rond 13 uur, bij Tijnje.

Vandaag ontving hij uit handen van burgemeester Roolvink het vindersloon van 15 euro, een boeket bloemen en natuurlijk de oorkonde. Dat is niet de eerste, want al achttien keer eerder vond Rinze het eerste ei. “Dat liket in soad, mar ik sykje ek al fan jongs ôf oan.

Uit de kast tovert de burgemeester een doosje met daarin zes kievitseieren. Eentje daarvan lijkt gekookt concludeert Rinze. Tot voor een jaar of twaalf geleden was het gebruikelijk dat de vinder het eerste ei aan de burgemeester overhandigde. Die moest dan ‘lotteren’, het ei ging in een bakje water en bleef hij drijven dan was het geen eitje van dit jaar, maar zonk het ei dan was het vers. Zo werd de bewijslast verzameld voordat er tot een oorkonde en het uitreiken van het vindersloon werd overgegaan. Nu doen we dat met nazorgpas, een foto en een bericht via de Bond Friese Vogelwachten.

Meer informatie over het aaisykjen vindt u op de website van de BVFW(externe link)