Wil je meer weten over politiek? Lijkt het je wel wat om invloed te hebben op wat er gebeurt in onze gemeente? Of ben je gewoon benieuwd naar de lokale democratie? Dan is de gratis training Politiek Actief wat voor jou.

Op vijf avonden vertellen we alles over democratie en politiek. En als je denkt: ’Maar daar pas ik toch helemaal niet tussen? Dat zijn toch hele andere mensen dan ik?’ Dan is deze training juist wat voor jou. De gemeente is namelijk van en voor iedereen.

Gratis meedoen

De gemeenteraad van Opsterland wil met inwoners samenwerken aan de lokale democratie en biedt daarom de training gratis aan. Iedereen is van harte welkom, ook als je niet actief wilt worden in de politiek.

Een uniek kijkje achter de schermen van de lokale politiek
Op 5 avonden bespreken we het werken binnen de lokale democratie met raadsleden, burgemeesters en griffiers van de verschillende gemeenten. We wisselen theorie af met praktische opdrachten over vragen als: Welke actieve rol kun je als inwoner pakken? Wat doet de Rijksoverheid en wat doet de gemeente? Wanneer is het college aan zet en wat zijn de bevoegdheden van de gemeenteraad? 

Programma

Bijeenkomst 1: introductie en kennismaking

Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
Verkiezingen / politieke partijen

Bijeenkomst 2: de gemeente

Hoe werkt de gemeente?
De besluitvorming binnen de gemeente
Beïnvloeden van de besluitvorming

Bijeenkomst 3: de gemeenteraad

Taken en rollen van de gemeenteraad
De instrumenten van een raadslid
Speeddaten met gemeenteraadsleden

Bijeenkomst 4:

Overtuigend debatteren

Bijeenkomst 5:

Basiskennis gemeentefinanciën
Raadsvergadering

Hoe en wanneer?

De training is gratis en kun je digitaal vanuit je eigen huis volgen op een laptop, iPad of computer.

De training wordt gegeven op woensdagavonden van 19.30 uur tot 22.00 uur op:

17 februari | 3 maart | 10 maart | 24 maart | 7 april 2021.

We organiseren deze training samen met de gemeenten: Heerenveen, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Smallingerland en De Fryske Marren.

Aanmelden

Ben je inwoner van de gemeente Opsterland? Meld je dan aan door een mail te sturen aan griffie@opsterland.nl met de volgende gegevens:

 • Naam | adres | mailadres | telefoonnummer | leeftijd
 • Kort antwoord op de vraag: Waarom wil je graag meedoen aan de training Politiek Actief?

Aanmelden kan tot 29 januari 2021.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de griffie op (0512) 386 999 of mail naar griffie@opsterland.nl.

Raadsnieuws

 • Op maandag 29 november vindt er vanaf 19.30 uur een oriënterende raadsbijeenkomst plaats. Vanwege de coronacrisis komt de gemeenteraad niet bij elkaar in de raadzaal in Beetsterzwaag, maar wordt er via een digitale liveverbinding vergaderd.
  Gemeenteraad raadzaal
 • De gemeenteraad van Opsterland heeft vandaag met algemene stemmen goedkeuring verleend aan de begroting voor volgend jaar. De gemeente is financieel gezond, vertelde wethouder financiën Rob Jonkman. ,,De begroting 2022 is keurig sluitend.”
  Hamer raadsvergadering
 • Op maandag 8 november vindt er vanaf 19.30 uur een besluitvormende raadsvergadering plaats in de raadzaal in Beetsterzwaag. De vergadering staat in het teken van de begroting 2022. De bijeenkomst is live te volgen via de gemeentewebsite.
  Gemeenteraad raadzaal