De inhoud is geladen.

BABS jij of BABS ik?

Een huwelijk voltrekken, twee mensen écht aan elkaar verbinden: dat is niet zomaar een taak. Dat is een taak voor iemand die houdt van de liefde! Een taak voor een echt mensenmens. Voor iemand die verhalen kan vertellen. En die net dat stapje extra zet om dé dag onvergetelijk te maken voor het bruidspaar. Misschien ben jij zo iemand? Of ken je iemand die hier heel geschikt voor is? Stel jezelf of diegene dan eens de vraag: BABS jij of BABS ik? En laat het ons weten! 

Huwelijksceremonie

Wat is dat, een BABS?

Een BABS is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgelijke Stand. Als BABS voltrek je huwelijken en geregistreerd partnerschappen. Dat doe je op één van de drie gemeentelijke trouwlocaties of op een vrije locatie die het bruidspaar kan aanvragen. 

“Als BABS loop je een stukje mee in het leven van het bruidspaar, dat is vaak heel mooi en bijzonder”

Wat doe je dan precies? 

Als BABS heb je voor de trouwdag een kennismakingsgesprek met het bruidspaar. Het gesprek is meestal bij het bruidspaar thuis, maar soms (bijvoorbeeld vanwege de afstand) ook online. Je praat met het bruidspaar over hun trouwerij, maar vooral ook over alles wat er daarvoor gebeurde. Hun jeugd, hoe ze elkaar leerden kennen, hun eigenaardigheden, het aanzoek, mooie anekdotes: je probeert zoveel mogelijk informatie te krijgen. Dat is allemaal input voor de toespraak die je gaat schrijven. Want op de grote dag sta jij in een toga voor het bruidspaar en hun gasten en vertel je hun verhaal. Daarna ben jij degene die het bruidspaar voor de wet aan elkaar verbindt. Na het ja-woord, de handtekeningen op de akte en de felicitaties zit jouw taak erop. Een taak die echt verschil maakt! 

“Als BABS vind je het leuk om te spreken, maar hoef je zelf niet het middelpunt te zijn. Je zet juist het echtpaar in de spotlight!”

Wanneer ben je geschikt als BABS?

Om BABS in Opsterland te kunnen zijn, heb je een aantal eigenschappen en talenten nodig. Namelijk: 

  • Je gaat graag met mensen om en kunt je goed in hen verplaatsen 
  • Je kunt goed luisteren en informatie verwerken tot een mooi verhaal
  • Je spreekt graag voor grote groepen en bent communicatief sterk 
  • Je bent flexibel en past je gemakkelijk aan de wensen van het bruidspaar aan 
  • Je staat stevig in je schoenen en kunt ‘nee’ zeggen als het bruidspaar onuitvoerbare wensen heeft
  • Je bent vooral op donderdag- en vrijdagmiddag beschikbaar, want dat zijn de populairste dagen om te trouwen

Veel bruidsparen die in Opsterland trouwen, hebben een duidelijke voorkeur voor een Fryske trouwambtenaar. Je moet het Frysk dus zonder moeite kunnen spreken en verstaan. Het zou leuk zijn als je iets met Opsterland hebt, maar je hoeft er zelf niet te wonen. 

Huwelijk elkaar vasthouden

Wat levert het op? 

Je moet de rol van BABS echt als een ‘erebaan’ zien. De dankbaarheid van het bruidspaar en het plezier dat je eraan beleeft: dat is waar je het vooral voor doet. Daarnaast krijg je per voltrekking 7,5 uur uitbetaald en worden je reiskosten vergoed.

“Rijk word je er niet van, maar het hart van een BABS vult zich met verhalen en belevenissen”

Iets voor jou? Laat het weten!

Stuur ons via onderstaande button jouw motivatie en contactgegevens. Dat kan tot en met vrijdag 16 augustus 2024. Na die datum selecteren we de kandidaten met wie we in gesprek gaan. We bellen je eind augustus als je daarbij zit en mailen je als dat niet zo is.  

Ja, ik wil!

Babs

Maak alvast kennis met onze babsen:

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Trouwen