Opsterland ligt middenin het Friese woudengebied en is wat betreft grondoppervlak een van de grootste gemeenten in Friesland. In de 16 karakteristieke en bruisende dorpen en het buitengebied wonen zo’n 30.000 inwoners. Bijzonder aan onze gemeente is het landschap met bos, heide, natuurgebieden, grasland, kanalen en veengebieden. Dit landschap in combinatie met rust, ruimte en goede bereikbaarheid maken Opsterland tot een erg aantrekkelijke woon- en recreatiegemeente.

Opsterland ligt langs de snelweg A7 en N381 en is daardoor uitstekend bereikbaar. Grote plaatsen als Heerenveen en Drachten zijn in 10 minuten bereikbaar en Groningen en Leeuwarden binnen 30 minuten.

Opsterland is een ambitieuze plattelandsgemeente in Zuidoost-Friesland. Verbinding is voor ons een kernwaarde. We verbinden ons aan de samenleving, aan onze inwoners en aan onze partners. We werken samen met andere gemeenten. Onder meer in OWO-verband met de gemeenten Ooststellingwerf en Weststellingwerf en met de P10, het snelgroeiende samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten.

Onze medewerkers zijn onze belangrijkste kracht. Samen met hen zijn we in een organisatieontwikkelingstraject onderweg naar een toekomstgerichte netwerkorganisatie.

Opsterland is een ambitieuze plattelandsgemeente in Zuidoost-Friesland. Verbinding is voor ons een kernwaarde. We verbinden ons aan de samenleving, aan onze inwoners en aan onze partners. We werken samen met andere gemeenten. Onder meer in OWO-verband met de gemeenten Ooststellingwerf en Weststellingwerf en met de P10, het snelgroeiende samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten.

Onze medewerkers zijn onze belangrijkste kracht. Samen met hen zijn we in een organisatieontwikkelingstraject onderweg naar een toekomstgerichte netwerkorganisatie.

Verbinding maken met elkaar. Niet alleen binnen de organisatie, maar vooral naar de samenleving. Samen bouwen we aan onze netwerksamenleving, binnen Opsterland en daarbuiten. Wil jij als Griffiemedewerker jouw bijdrage leveren? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Administratief medewerker griffie
(24-32 uur per week)

Het team van de Griffie van Opsterland werkt onafhankelijk van de ambtelijke organisatie en vormt de belangrijke schakel tussen gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie. Als jij ons komt versterken zijn we een team van drie professionals, die onder andere de raadsvergaderingen organiseren. De gemeenteraad bestaat uit 21 raadsleden, verdeeld over 8 fracties.

We helpen de raad bij zijn verbindende rol met de inwoners. We wijzen raadsleden de weg in de overvloed van informatie en geven advies. Dat vergt flexibiliteit, want raadsleden hebben uiteenlopende ideeën en opvattingen over hoe ze hun idealen in de praktijk kunnen brengen. Omdat we integer en transparant werken, vertrouwen ze ons. We zijn ook ambitieus: we stimuleren raadsleden om zich in cruciale thema’s te verdiepen om zo tot een betere besluitvorming te komen.

Het is uitdagend en boeiend werk in het hart van de lokale democratie, voor raadsleden die allemaal hetzelfde willen: Opsterland op de kaart zetten en mooier maken! Als jou dit wat lijkt, solliciteer dan! 

Waar hebben we je voor nodig?

Als griffiemedewerker neem jij de administratieve werkzaamheden uit handen van de griffier en de gemeenteraad. Je zorgt samen met de collega’s van de griffie voor een goede voorbereiding en verloop van de raadsvergaderingen. Daarnaast zorg je ook voor de wekelijkse Nieuwsbrief voor de raad en ondersteunt daarbij de raadsadviseur, zodat de raad altijd goed op de hoogte is van de nodige informatie. 

Als griffiemedewerker heb je onder andere de volgende taken: 

 • Je zorgt dat de raadsleden de agenda’s en alle stukken voor de raadsvergaderingen en Oriënterende raadsbijeenkomsten in iBabs kunnen vinden. 
 • Tijdens de vergadering verzorg je de livestream van de raadsvergaderingen vanuit de raadszaal.
 • Na de vergadering verwerk je de besluiten in verschillende systemen en zorgt dat iedereen op de hoogte is van wat de raad besloten heeft.
 • Je beheert de mailbox van de griffie. 
 • Je helpt de raadsleden met facilitaire zaken. 
 • Je organiseert werkbezoeken en themabijeenkomsten. 
 • Je bent aanspreekpunt voor de ambtelijke organisatie en inwoners over de procedures bij de gemeenteraad.

Wat neem je mee?

 • Minimaal een succesvol afgeronde Mbo opleiding (bijvoorbeeld bedrijfsadministratie, secretarieel of managementassistent).
 • Ervaring met secretarieel administratieve werkzaamheden is een pré.
 • Digitale interesse en vaardigheden en je vindt het leuk om met verschillende systemen te werken. 
 • Je houdt van afwisseling en dynamiek in je werk. 
 • Je bent een stevige persoonlijkheid en combineert dat met een positieve grondhouding.
 • Je bent gericht op samenwerking, politiek/bestuurlijk sensitief en omgevingsbewust.
 • Geen problemen met een flexibele werkweek en minimaal twee avondvergaderingen per maand.
 • De volgende competenties vinden we belangrijk : samenwerken, plannen en organiseren, gevoel voor relativering en humor, flexibiliteit, communicatieve vaardigheden en omgevingsbewustzijn.

Wat we jou bieden

 • Een superleuke, uitdagende en dynamische functie waarin we jou kansen bieden jezelf verder te ontwikkelen. We investeren graag in jouw persoonlijke ontwikkeling met bijvoorbeeld diverse opleidings- en trainingsmogelijkheden. Je ideeën en initiatieven worden op prijs gesteld en je krijgt ruimte en vertrouwen om deze vorm te geven.
 • Het werken bij gemeente Opsterland is uniek en veelzijdig en daar zetten we uiteraard iets tegenover. Naast salaris, hebben we binnen de gemeente een vrij besteedbaar budget: je Individueel Keuze Budget (IKB). Het IKB is in totaal 17,05% van je salaris. Dit geld kun je inzetten voor bijvoorbeeld extra vrije dagen of de aanschaf van een fiets.
 • Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt het brutosalaris maximaal € 3.301,- bruto per maand (functieschaal 7) bij een fulltime dienstverband.
 • Daarnaast bieden we jou een laptop, mobiele telefoon, korting op diverse verzekeringen en de opbouw van keuzepensioen bij ABP pensioenfonds.
 • We hebben flexibele werkuren en bieden de mogelijkheid thuis te werken. In overleg met je collega’s kun je privé en werk goed combineren.
 • Een arbeidsovereenkomst van 1 jaar en wanneer we een match zijn, wordt deze omgezet in een vaste overeenkomst.

Informatie en sollicitatie

Voor nadere informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Laura Meijer, Griffier (☎ 06 – 26164869) of mailen via Laura.meijer@opsterland.nl. Heb je vragen over de procedure, neem dan contact op met Jaap Atsma, HR adviseur (☎ 0512-386 364).

Sollicitaties zijn welkom tot en met 29 januari 2023, via Werken in Friesland(externe link), en kun je richten aan de Raad van de gemeente Opsterland.

De gesprekken vinden plaats op 7 of 8 februari 2023 in overleg met jou. 

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern geplaatst. Bij gelijke geschiktheid geven wij de voorkeur aan interne kandidaten.

Medewerkers in dienst van de gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf en inhuurkrachten van deze gemeenten die aaneensluitend 6 maanden zijn ingehuurd worden beschouwd als interne kandidaten.

Andere vacatures

 • Communicatie adviseur met als specialisme bestuurscommunicatie

  Ben jij op zoek naar een mooie baan voor 28 tot 32 uur per week waarin je een belangrijke bijdrage levert aan een duurzaam en toekomstbestendig Opsterland?

 • Teamleider (32-36 uur)

  Voor het team Advies en Ondersteuning zoeken wij een enthousiaste en inspirerende teamleider.

 • Vacature teammanager Gebiedsteam

  Verbinding maken met elkaar. Niet alleen binnen de organisatie, maar vooral naar de samenleving. Samen bouwen we aan onze netwerksamenleving, binnen Opsterland en
  daarbuiten. Wil jij als teammanager jouw bijdrage leveren? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Kijk voor alle vacatures op

www.werkeninfriesland.nl(externe link)

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland