Dag van de Duurzaamheid (10 oktober 2019)

10 oktober is het landelijk de Dag van de Duurzaamheid. De gemeente Opsterland organiseert een aantal activiteiten in Beetsterzwaag en Gorredijk.

We starten de Dag van de Duurzaamheid op het schoolplein van Kindcentrum Loevestein in Gorredijk. Het nieuwe fietspad zal officieel worden geopend.
Vervolgens zijn er activiteiten op het schoolplein die alles te maken hebben met duurzaamheid. Zo is er een workshop koken met eerlijke producten, is het mogelijk uw oude apparaten te doneren en
kunt u speelgoed ruilen in de Ruilhoek. Bekijk de poster voor het gehele programma. 

Van 17.00 tot 20.00 uur is er een inloopavond over het Zonneplan in het Lycklamahûs. Zie deze pagina voor meer informatie.

Om 18.00 uur begint de Energiemarkt in de trouwzaal van het Lycklamahûs. De markt is voor inwoners uit gemeente Opsterland die meer willen weten over duurzame energie.
Dit kunnen kleine dingen zijn (waar begin ik? welke lampen zijn het meest duurzaam?), maar misschien bent u ook geinteresseerd in zonnepanelen of een warmtepomp.

De initiatiefnemers van netwerkorganisatie Energiewerkplaats nemen een aantal leuke spellen mee naar de markt, zoals bijvoorbeeld de ‘energieblokken’. Door de blokken bovenop elkaar te stapelen ziet u in één oogopslag welke apparaten energie slurpen, maar ook waar u al goed bezig bent. Leuk, makkelijk en inzichtelijk. Altijd al willen weten hoe een zonneboiler werkt en eruit ziet? Installatiebureau Dijk uit Ureterp neemt er één mee.
Andere ondernemers op de markt zijn: Installatiebedrijf van der Linde, bouwbedrijf Talsma en adviesbureau Tjalling Reitsma. Zij nemen onder andere een warmwaterpomp en zonnepanelen mee.

Ook LECO Energie, de lokale energie coöperatie in gemeente Opsterland, is bij de markt aanwezig om te laten zien waar ze mee bezig zijn.