75 jaar vrijheid

  • Nederlandse en Friese vlag wapperen op 15 april in Opsterland

    Op woensdag 15 april is het precies 75 jaar geleden dat het grootste deel van Fryslân werd bevrijd en hier een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Om die reden heeft Gemeente Opsterland besloten om, naast het gebruikelijke vlagvertoon op 4 en 5 mei, ook op 15 april de vlag te hijsen.

  • Activiteiten rondom 75 jaar vrijheid afgelast

    Onder de huidige omstandigheden, vanwege het coronavirus, kunnen de activiteiten rondom 75 jaar vrijheid geen doorgang vinden. Hierbij gaat het om zowel de Vrijheid-express die in april Gorredijk en Ureterp aan zou doen, als de activiteiten die op 4 en 5 mei plaats zouden vinden, zoals de Vrijheidsmaaltijden. Hoewel begrijpelijk, is dit ook erg jammer voor al het werk dat in de programmering is gestoken door het Nationaal Comité, de coördinatoren uit de provincies en uiteraard de inzet en het enthousiasme vanuit onze dorpen.

  • 75 jaar vrijheid

    Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti, ook in Opsterland. Velen van hen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd, gedeporteerd en vermoord. We vieren dit jaar dat wij 75 jaar in vrijheid mogen leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.