Toeristenbelasting

U moet toeristenbelasting betalen als u mensen de gelegenheid biedt om tegen betaling te overnachten. Zulke overnachtingen vinden vooral plaats in hotels, pensions, recreatiebungalows en op campings. Ook als u via Airbnb verhuurt bent u belastingplichtig voor de toeristenbelasting. De toeristenbelasting mag worden verhaald op degene die bij u overnacht. Ook als u de belasting niet verhaalt, krijgt u een aanslag.

Kosten

De belasting wordt berekend over de omzet zoals u deze doorgeeft aan de gemeente. U geeft elk jaar vóór 1 mei de omzet van het voorgaande jaar door aan de gemeente. Het tarief bedraagt met ingang van 2018 2,5% voor overnachting in onderkomens die de exploitant ter beschikking stelt (bijv. kamer, chalet, stacaravan) en 5% voor onderkomens die de gast zelf meeneemt (bijv. tent, caravan).

Als geen opgave van de omzet wordt doorgegeven, wordt de belasting berekend over de geschatte omzet, met de volgende minimumbedragen: 

Toeristenbelasting per standplaats of bed

  • Minicampings (met maximaal 15 kampeermiddelen) € 25,-
  • Bed & Breakfasts € 100,-
  • Campings (met meer dan 15 kampeermiddelen) € 50,-
  • Groepsaccommodaties € 25,-
  • Recreatiewoningen € 200,-
  • Hotels € 400,-
  • Overige vormen van verblijf € 100,-

Bijzonderheden

De omzet van het voorgaande kalenderjaar bepaalt of u een definitieve aanslag of een voorlopige aanslag krijgt. U ontvangt in de tweede helft van het jaar een voorlopige aanslag op basis van 50% van de omzet als het belastingbedrag meer dan € 5.000,- bedraagt. In het jaar daarop ontvangt u de definitieve aanslag. Is het belastingbedrag lager, dan ontvangt u hetzelfde jaar nog een definitieve aanslag.

Meldingsplicht

Biedt u voor de eerste keer mensen de gelegenheid om tegen betaling te overnachten? Dan heeft u een meldingsplicht en moet u dit schriftelijk melden aan de gemeente (t.a.v. Belastingen).