Belastingsoorten

Naast onroerende zaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing kunt u als ondernemer ook te maken krijgen met toeristenbelasting en reclamebelasting.

 • Onroerende zaakbelasting (OZB)

  Bent u eigenaar van een koopwoning, bedrijfsgebouw of stuk grond? Jaarlijks betaalt u hiervoor onroerende zaakbelasting (OZB) aan de gemeente.

 • Afvalstoffenheffing

  De gemeente haalt via Omrin iedere week het afval bij alle huishoudens op. Voor het ophalen en verwerken van het afval betaalt u afvalstoffenheffing, ook als u uw afval nooit meegeeft.

 • Rioolheffing

  Is uw woning of bedrijfspand aangesloten op het gemeentelijke riool? Dan betaalt u rioolheffing.

 • Toeristenbelasting

  U moet toeristenbelasting betalen als u mensen de gelegenheid biedt om tegen betaling te overnachten. Zulke overnachtingen vinden vooral plaats in hotels, pensions, recreatiebungalows en op campings. Als u via Airbnb verhuurt bent u ook belastingplichtig voor de toeristenbelasting. De toeristenbelasting mag worden verhaald op degene die bij u overnacht. Ook als u de belasting niet verhaalt, krijgt u een aanslag.

 • Reclamebelasting Gorredijk

  Ondernemers in Gorredijk betalen reclamebelasting als zij reclame-uitingen hebben die vanaf de weg zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld voor een logo op het pand of een reclamebord op de stoep.