Mantelzorg

Direct regelen

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. 

Vervangende mantelzorg tijdens de coronacrisis

Nu dagbestedingslocaties zijn gesloten en veel andere activiteiten voor mensen met bijvoorbeeld dementie zijn komen te vervallen, is uw partner of familielid meer thuis. Dat betekent voor u als mantelzorger een extra belasting. Ook omdat u andere familieleden, vrienden of kennissen vanwege de coronamaatregelen niet kunt vragen om langs te komen.

Wij realiseren ons dat het juist in deze periode ontzettend belangrijk is dat u de mantelzorg vol kunt houden. Daarom bieden we u de mogelijkheid om (tijdelijk) ondersteuning thuis in te zetten. Een Saar van Saar aan Huis kan een activiteit met uw partner of familielid ondernemen, of er gewoon een aantal uren zijn. U kunt dan zelf even bijtanken; bijvoorbeeld door een wandeling te maken of in alle rust de boodschappen te doen.

Neem contact op met het Gebiedsteam of uw eigen consulent om te horen hoe u hiervoor in aanmerking komt. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur via (0512) 386 222.

Mantelzorgondersteuning

Als u intensief zorgt voor een naaste met psychische problemen, ouderdomsklachten zoals dementie of een chronische ziekte of beperking, dan vindt u dit vaak heel normaal. Toch is het heel bijzonder wat u doet. En moet u weten dat u er niet alleen voor staat. Meld u aan als mantelzorger. Het Gebiedsteam adviseert en ondersteunt u graag!

Als mantelzorger besteedt u veel tijd aan het zorgen voor uw partner, kind, ouder of iemand anders in uw omgeving. Daardoor blijft er weinig tijd over voor uzelf. Want hoe vaak heeft u de afgelopen maand even tijd gehad voor sporten, een kop koffie drinken met een vriend(in) of biljarten in het café? Het is belangrijk om óók goed voor uzelf te blijven zorgen. Ontspanning zorgt ervoor dat u het mantelzorgen langer volhoudt en het voorkomt dat u overbelast raakt.

Zo kunt u wellicht een beroep doen op een bezoekvrijwilliger. Of hulp inschakelen via een professionele organisatie. Steeds vaker vergoeden zorgverzekeraars via een aanvullende verzekering mantelzorgondersteuning en/of respijtzorg. Maar ook vanuit de Wmo kunt u ondersteuning krijgen.

De consulenten van het Gebiedsteam adviseren u hierbij en helpen u bij het vinden van ondersteuning.

Goed om te weten!

  • Als mantelzorger bent u goud waard!
  • U kunt een beroep doen op één van de bezoekvrijwilligers, zodat u even een boodschapje kunt doen of kunt gaan sporten.
  • Vaak kunt u via een aanvullende zorgverzekering professionele ondersteuning of respijtzorg aanvragen.
  • U komt in aanmerking voor het jaarlijkse Mantelzorgcompliment.

Mantelzorgers, maak u bekend!

Direct regelen

De gemeente is graag op de hoogte dat u mantelzorg biedt. Bent u mantelzorger? Meld u dan aan!  Vul het formulier "Aanmelden mantelzorg" in (bovenaan deze pagina onder het kopje 'Direct regelen'). Een Wmo-consulent van het Gebiedsteam neemt contact met u op. Als u behoefte heeft aan ondersteuning, dan maken we een afspraak om uw situatie te bespreken. Heeft u (nog) geen behoefte aan ondersteuning, dan horen wij over een tijdje opnieuw hoe het met u gaat. Als u zich aanmeldt houden wij u ook op de hoogte van nieuws en bijeenkomsten voor mantelzorgers.

Meer informatie

Heeft u vragen of ondersteuning nodig? Neem dan contact op met het Gebiedsteam.