Column november - Jij maakt het verschil!

Geschreeuw. Bas (6 jaar) duikt ineen, hij weet het. Het is weer zover dat hij de schuld krijgt. Een klap tegen zijn rug, een trap achterna terwijl hij de trap oprent. Weer zonder eten naar bed. Met gebogen hoofd de volgende dag naar school. Niemand die het ziet denkt Bas. Niemand die weet wat er thuis gebeurd.

Buurvrouw Iris heeft het weer gehoord. Dat geschreeuw, het slaan met de deuren. De volgende dag ziet ze Bas ineengedoken over straat lopen. Iris kan dit niet langer negeren, haar onderbuikgevoel zegt dat er iets goed mis is. Ze besluit te bellen met Veilig Thuis, om haar vermoedens te delen en te vragen wat ze kan doen. Na haar telefoongesprek voelt Iris zich opgelucht. Er wordt eindelijk iets gedaan. Na een tijdje merkt ze dat er hulpverleners over de vloer komen bij haar buren. Haar vermoedens zijn dus juist geweest.

Een half jaar later komt ze Bas tegen op straat. Voor het eerst durft het jongentje haar gedag te zeggen. Hij lijkt een stuk vrolijker dan eerst. Iris weet dat het thuis bij Bas beter gaat, want het geschreeuw wat ze regelmatig hoorde is er niet meer. Iris voelt zich opgelucht en is blij dat ze naar haar onderbuikgevoel heeft geluisterd. Ze heeft het verschil gemaakt voor dit jongentje, ze heeft er mede voor gezorgd dat dit jongentje weer veilig kan opgroeien.

Heeft u ook vermoedens van kindermishandeling?

Vraag advies aan Veilig Thuis, 24 uur per dag, via 0800 - 20 00.

column