Column december - Zorg voor elkaar, zorg in Opsterland

‘Zorg voor elkaar, zorg in Opsterland’ is de tekst in het beeldmerk van het Gebiedsteam. Het zegt precies waar we voor staan. We willen graag gebruik maken van de krêft fan de mienskip. Kijken naar wat een cliënt nog wél kan, alleen of met hulp van anderen. Met behulp van familie, vrienden of buren is er veel mogelijk.

Natuurlijk, als er hulp en ondersteuning van zorgprofessionals nodig is, dan zetten we die in. Maar soms zijn inwoners al enorm gebaat bij hulp uit eigen omgeving. Een vriendin die helpt met boodschappen doen of een paar keer per week een warme maaltijd langsbrengt. Of een buurvrouw die zo nu en dan spontaan binnenwipt voor een kop koffie of thee. Een buurmeisje die even op de kinderen kan letten. Het is letterlijk zorg voor elkaar.

Veel inwoners doen dit al. Mantelzorgers bijvoorbeeld, die zorgen voor een familielid of goede vriend. En de vrijwilligers van de dorpssteunpunten, die actief zijn om de informele hulp binnen hun dorp te organiseren. En er zijn ook buren die elkaar al helpen.

Het is wél een kwestie van vragen. Hulp dúrven vragen; het blijkt vaak best moeilijk. We helpen graag een ander, maar zelf hulp vragen lijkt soms een torenhoge drempel. Heeft u even hulp van iemand nodig, maar durft u dat eigenlijk niet te vragen? Stel uzelf dan de vraag ‘Wat zou ik doen als iemand mij zou vragen?’. Precies, durf te vragen!

Meer informatie

Lukt het u niet om er samen met vrijwillige ondersteuning of hulp uit te komen? Leg dan uw situatie voor aan het Gebiedsteam. De consulenten geven u informatie, advies en kunnen professionele ondersteuning regelen als dat nodig is. Bel op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur met het Gebiedsteam via (0512) 386 222 of stuur een mail naar gebiedsteam@opsterland.nl

column