Een vuurtje stoken is gezellig en natuurlijk lekker warm. In de zomerperiode vinden we een BBQ in de tuin ook erg leuk. De rook die vrijkomt wordt echter niet altijd gewaardeerd door uw buren. Wij willen als gemeente het stoken en barbecueën niet verbieden. Maar wij willen wel van iedereen vragen om de overlast zo veel mogelijk te beperken.
Vuur stoken in de tuin, mag dat eigenlijk wel? Afval, zoals bewerkt hout, snoeihout, oud papier verbranden is verboden. Wel mag u barbecueën en koken, zolang dit geen gevaar oplevert voor de omgeving. Kleine vuurkorven zijn wel toegestaan, maar hierin mag uitsluitend droog, onbewerkt hout gestookt worden.
Heeft u last van een houtkachel of vuurkorf in uw omgeving, overleg dan eerst met de ‘stoker’. Vaak veroorzaakt de stoker de overlast onbewust.
Wij hebben de volgende tips voor u:
De gemeente heeft op basis van wetgeving weinig mogelijkheden om stookoverlast tegen te gaan. Zolang er geen duidelijke wettelijke regelingen zijn, moet u proberen om er samen uit komen.
Hieronder vindt u een aantal tips om rookoverlast van houtkachels en haarden zoveel mogelijk te voorkomen.
Wanneer er geen wind staat of als het mistig is, blijven rookgassen lang in uw omgeving hangen. Dat gaat ten koste van uw gezondheid en die van uw buren. Controleer daarom altijd of er voldoende wind staat.
Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Vuur aanmaken met brandbare vloeistoffen is uit den boze en extra schadelijk.
Met een te grote haard of kachel wordt het al gauw te warm in huis. U ziet zich genoodzaakt om het vuur te smoren, maar juist dan komen veel meer schadelijke stoffen vrij. Zorg er dus voor dat uw kachel de juiste grootte heeft ten opzichte van de ruimte die u wilt verwarmen.
Een te kort rookkanaal of bijvoorbeeld een regenkap op de schoorsteen kan soms flinke rookoverlast veroorzaken. Stem uw schoorsteen en rookkanaal dus goed af op uw kachel.
Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkend vakman.
Stook alleen droog en onbehandeld hout. Nat hout wordt minder warm en dit leidt tot meer rook, roetaanslag en schoorsteenbranden. Het verbranden van behandeld hout levert veel schadelijke stoffen op.
Controleer voordat u gaat stoken of de afsluitklep naar de luchttoevoer maximaal is geopend. Wordt het vuur te heet? Voeg dan gewoon géén of minder hout toe. Probeer nooit om de luchttoevoer te verminderen en sluit deze pas als het vuur volledig is gedoofd.
Loop tijdens het stoken even naar buiten om de rook te controleren. Alleen een kleurloze rook wijst op een goede verbranding. Bij een dikke, witte, blauwe of grijze rook is er duidelijk iets mis. Verbeter in dat geval de luchttoevoer en controleer of het gebruikte hout wel droog genoeg is..
Een open haard verbruikt veel zuurstof. Ook een kachel onttrekt zuurstof aan uw woonruimte. Tijdens het stoken komen er bovendien schadelijke stoffen vrij. Zorg daarom voor voldoende ventilatie. Verzeker u van een constante toevoer van frisse lucht door een deur of raam op een kier te zetten.
Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als u het vuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen er schadelijke stoffen vrij.
Deel deze pagina op