Archiefonderzoek

Op advies van de Rijksoverheid heeft de gemeente Opsterland besloten om haar medewerkers zoveel mogelijk te laten thuiswerken. De dienstverlening is daarom aangepast en beperkt. U leest op deze pagina wanneer we weer archiefonderzoekers kunnen ontvangen. U kunt altijd uw archiefvragen stellen, mogelijk kunnen we uw vraag digitaal afhandelen. U kunt hiervoor contact opnemen via telefoon (0512) 386 222 of mail naar gemeente@opsterland.nl.

De kosten hiervoor vindt u onder het kopje Tarieven op de pagina Gemeentearchief

U kunt in het gemeentearchief terecht voor verschillende soorten archiefonderzoek. Een groot deel van de informatie is openbaar. In bepaalde gevallen zijn er grenzen gesteld aan de openbaarheid van de stukken. Als vuistregel geldt in ieder geval dat stukken jonger dan twintig jaar niet openbaar zijn. In het archief zijn naast overheidsdocumenten ook enkele particuliere archieven opgenomen.

Archief bouw- en woningtoezicht

Van vrijwel alle panden in Opsterland die gebouwd of verbouwd zijn na circa 1905 zijn bouwvergunningen aanwezig. Deze kunt u inzien, bijvoorbeeld als u zelf van plan bent te gaan verbouwen. Ook is het mogelijk van de aanwezige tekeningen kopieën op groot formaat te laten maken. 

Stamboomonderzoek

Wilt u in het gemeentearchief zoeken naar meer informatie over stamboomonderzoek, het bevolkingsregister of akten van de burgerlijke stand? Op de website www.allefriezen.nl zijn ook vele akten van de Burgerlijke stand te vinden. Voor Opsterland staat het onderstaande hierop:

Geboorten 1811-1912
Huwelijken 1811-1932
Overlijdensakten 1811-1862

Inventarissen

De inventarissen van de gemeente Opsterland kunt u hier online inzien:

Deze archieven zijn in te zien bij onze samenwerkende gemeente in OWO-verband, de gemeente Weststellingwerf in Wolvega.

Fries Historisch Letterkundig Centrum 'Tresoar'

Heeft u informatie nodig op het gebied van historisch en genealogisch onderzoek? Dan kunt u bij het Fries Historisch Letterkundig Centrum 'Tresoar' terecht.