Wonen, bouwen en verbouwen

• Verhuizing doorgeven

Komt u in Opsterland wonen of verandert u van adres in Opsterland? Meld dit dan bij de gemeente. Verhuist u naar een andere gemeente dan Opsterland? Meld uw verhuizing dan aan uw nieuwe gemeente.

• Omgevingsvergunning

Voor bouwen, verbouwen, slopen, aanleggen van een in- of uitrit, kappen van een boom of veranderen van een monument heeft u in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig.

• Sloopmelding

Wilt u een pand of woning slopen? Of een gedeelte daarvan? Dan moet u in de meeste gevallen een sloopmelding doen. In sommige gevallen heeft u een vergunning nodig.

• Asbest verwijderen

U mag alleen asbest verwijderen na toestemming van de gemeente. U moet voor het verwijderen van asbest een sloopmelding doen en in sommige gevallen een omgevingsvergunning aanvragen.

• Handhaving en controle

De gemeente controleert bedrijven en inwoners en houdt toezicht op bouw- en sloopwerkzaamheden, het verwijderen van asbest en het naleven van milieuregels.

• Bouwkavels

Wilt u zelf een huis bouwen of laten bouwen in de gemeente Opsterland? In een aantal dorpen hebben wij bouwkavels te koop.

• Officiële bekendmakingen

Hier vindt u alle actuele lokale bekendmakingen, zoals verleende omgevingsvergunningen, aangevraagde evenementenvergunningen, etc.

• Ruimtelijke plannen

In ruimtelijke plannen wordt vastgelegd hoe bijvoorbeeld een dorp, nieuwe woonwijk of het buitengebied er in de toekomst uit moet gaan zien. Een belangrijk ruimtelijk plan is het bestemmingsplan. Een bestemmingsplan geeft aan waar mag worden gebouwd en op welke manier gronden en gebou­wen mogen worden gebruikt. In het plan kunt u terugvinden waar woningen, winkels, bedrijven, wegen, recreatiegebieden en dergelijke zijn toegestaan.

• Welstandscommissie

De welstandscommissie adviseert over het uiterlijk van bouwwerken en de ruimtelijke kwaliteit.

• Subsidies en regelingen bouwen en wonen

De gemeente en andere overheden hebben diverse regelingen en subsidies die te maken hebben met (duurzaam) wonen.

• Gemeentearchief

De gemeente Opsterland beschikt over een gemeentearchief. Het archief geeft veel informatie over Opsterland en haar inwoners vanaf 1616.