Wonen, bouwen en verbouwen

• Verhuizing doorgeven

Komt u in Opsterland wonen? Of verhuist u binnen Opsterland? Meld dit dan bij de gemeente. Verhuist u naar een andere gemeente? Meld uw verhuizing dan aan uw nieuwe gemeente.

• Omgevingsvergunning

Wilt u bouwen, verbouwen, een boom kappen of iets veranderen aan een monument? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Soms heeft u ook voor het slopen een omgevingsvergunning nodig. Vaak is een sloopmelding dan echter voldoende.

• Omgevingsvisie

De nieuwe Omgevingswet treedt op 1 januari 2022 in werking. Deze wet brengt grote veranderingen met zich mee voor gemeente, bewoners en organisaties.

• Principeverzoek afwijken bestemmingsplan

In een bestemmingsplan beschrijft de gemeente wat er met de ruimte mag gebeuren. Wanneer u een perceel, gebouw of ruimte anders wilt gebruiken dan is toegestaan volgens het bestemmingsplan, dan kunt u een principeverzoek indienen.

• Sloopmelding

Wilt u een pand of woning slopen? Of een gedeelte daarvan? Dan moet u in de meeste gevallen een sloopmelding doen. In sommige gevallen heeft u een vergunning nodig.

• Asbest verwijderen

U mag alleen asbest verwijderen na toestemming van de gemeente. U moet voor het verwijderen van asbest een sloopmelding doen en in sommige gevallen een omgevingsvergunning aanvragen.

• Aanleg of veranderen in- of uitrit

Wilt u bij uw woning of bedrijf een in- of uitrit maken naar de openbare weg of wilt u een bestaande in- of uitrit veranderen? Dan moet u dit melden bij de gemeente.

• Bouwkavels

Wilt u zelf een huis bouwen of laten bouwen in de gemeente Opsterland? In een aantal dorpen hebben wij bouwkavels te koop.

• Handhaving en controle

De gemeente controleert bedrijven en inwoners en houdt toezicht op bouw- en sloopwerkzaamheden, het verwijderen van asbest en het naleven van milieuregels.

• Officiële bekendmakingen

Hier vindt u alle actuele lokale bekendmakingen, zoals verleende omgevingsvergunningen, aangevraagde evenementenvergunningen, bestemmingsplannen, etc.

• Ruimtelijke plannen

In ruimtelijke plannen wordt vastgelegd hoe bijvoorbeeld een dorp, nieuwe woonwijk of het buitengebied er in de toekomst uit moet gaan zien. Een belangrijk ruimtelijk plan is het bestemmingsplan. Een bestemmingsplan geeft aan waar mag worden gebouwd en op welke manier gronden en gebou­wen mogen worden gebruikt. In het plan kunt u terugvinden waar woningen, winkels, bedrijven, wegen, recreatiegebieden en dergelijke zijn toegestaan.

• Welstandscommissie

De welstandscommissie adviseert over het uiterlijk van bouwwerken en de ruimtelijke kwaliteit.

• Subsidies en regelingen bouwen en wonen

De gemeente en andere overheden hebben diverse regelingen en subsidies die te maken hebben met (duurzaam) wonen.

• Verkoop openbaar groen en restgrond

De openbare ruimte is bedoeld voor publieke voorzieningen waar alle inwoners gebruik van (kunnen) maken, bijvoorbeeld voor wegen/ straten, bermen en openbare groenvoorzieningen. Het openbaar groen maakt onderdeel uit van de openbare ruimte en is eigendom van de gemeente. Openbaar groen, dat een beperkte functie heeft voor de openbare ruimte en dat direct grenst aan een woonperceel, kan in aanmerking komen voor verkoop aan de eigenaar(-s) van dat perceel.

• Stoken van vuur

Een vuurtje stoken is gezellig en natuurlijk lekker warm. In de zomerperiode vinden we een BBQ in de tuin ook erg leuk. De rook die vrijkomt wordt echter niet altijd gewaardeerd door uw buren. Wij willen als gemeente het stoken en barbecueën niet verbieden. Maar wij willen wel van iedereen vragen om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

• Initiatief in de openbare ruimte

De tijd dat de gemeente bepaalt wat goed voor haar inwoners is, ligt ver achter ons. De laatste jaren zien wij steeds meer initiatieven in de maatschappij ontstaan. Een initiatief in de openbare ruimte is een idee voor een aanpassing of verbetering van de leefomgeving. Belangrijk is dat u zelf kunt bijdragen. Dat kan gaan om geld, maar ook om ‘handjes’ of ‘materiaal’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanleggen en onderhouden van plantenbakken aan lantaarnpalen of het inzaaien van ‘wilde bermen’. Als er voldoende draagvlak is voor een initiatief denken wij graag mee.

• Gemeentearchief

De gemeente Opsterland beschikt over een gemeentearchief. Het archief geeft veel informatie over Opsterland en haar inwoners vanaf 1616.