Extra's bij een laag inkomen

Voor mensen met een laag inkomen zijn er verschillende minimaregelingen. Deze regelingen kunnen u helpen bepaalde (noodzakelijke) kosten te betalen.

• Overzicht regelingen

Leeft u van een laag inkomen? Bijvoorbeeld omdat u een uitkering heeft of weinig loon? Of heeft u schulden? Dan kunt u misschien een toeslag krijgen en/of in aanmerking komen voor bepaalde regelingen. Onderzoek wat voor u van toepassing is, het kan u financieel meer ruimte geven. Er kan meer dan u denkt!

• Bijzondere bijstand

Heeft u bijzondere, maar noodzakelijke kosten die u niet zelf kunt betalen? Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen. Of u een bijdrage krijgt, hangt af van uw inkomen, vermogen en of er andere vergoedingen mogelijk zijn. Het is ook mogelijk dat u een lening krijgt.

• Individuele inkomenstoeslag

Heeft u gedurende drie jaar of langer een laag inkomen? En heeft u geen zicht op inkomensverbetering? Dan kunt u mogelijk een individuele inkomenstoeslag krijgen. Dit is een extraatje dat u kunt gebruiken om spullen te kopen die u van uw uitkering of loon moeilijk kunt betalen. De individuele inkomenstoeslag is belastingvrij en wordt eens per jaar uitbetaald. Het is mogelijk om elk jaar een toeslag te ontvangen, zolang u aan de voorwaarden blijft voldoen.

• Individuele studietoeslag

De individuele studietoeslag is bedoeld voor mensen die een opleiding volgen en die door een beperking niet in staat zijn om zelfstandig het minimumloon te verdienen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij in aanmerking komen voor een individuele studietoeslag.

• Zorgverzekering AV Frieso Compleet

Zorg wordt steeds duurder, daarom is het belangrijk dat u goed verzekerd bent. Heeft u een laag inkomen? De gemeente Opsterland komt mensen met een laag inkomen tegemoet in hun kosten door een collectieve zorgverzekering via De Friesland Zorgverzekeraar aan te bieden: de zorgverzekering AV Frieso Compleet. Door hieraan deel te nemen profiteert u van veel extra vergoedingen en bespaart u een behoorlijk bedrag. De gemeente betaalt namelijk een deel van uw premie.

• Kindpakket

Heeft u een laag inkomen en lukt het financieel niet om uw kinderen mee te laten doen aan extra schoolactiviteiten, sport of bijvoorbeeld muziekles? Misschien dat het Kindpakket kan helpen!

• Kwijtschelding belastingen aanvragen

Als u een inkomen op bijstandsniveau heeft, dan kunt u kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen aanvragen. U hoeft dan slechts een deel of helemaal geen gemeentelijke belastingen te betalen.