Veelgestelde vragen strooikaart

Ik zie geen iconen bewegen?

Mogelijk is het nog voor 16.00 of na 7.30 uur 's ochtends. Het kan ook zijn dat het alweer 6 uur geleden is dat men gestrooid heeft.

Waarom wordt mijn straat niet gestrooid waar ik woon?

In het strooibeleid is bepaald welke route wordt gestrooid. Dit is bepaald op basis van belangrijkheid, intensiteit en ontsluiting van wijken. De B-route strooien we wanneer er aanhoudende sneeuw blijft vallen. Of de sneeuw langer dan 48 uur blijft liggen. Met de kanttekening dat de temperatuur overdag dan ook rond het vriespunt moet zitten. Is het kouder dan heeft het zout geen dooiwerking, deze stopt bij -5 graden.

Ik zie dat er nog stukken geen kleur hebben?

Het kan zijn dat de strooiauto's nog onderweg zijn of dat u kijkt voor 16.00 of na 7.30 uur.

Is het veilig wanneer ik op de strooiroute rijd?

Wij proberen de route zo veilig mogelijk te maken. U kunt op de strooiroute rijden, maar dat geeft geen garantie dat deze niet glad is. Het zout moet tijd krijgen om te gaan werken. Het verkeer zal in sommige gevallen door het inrijden het zout moeten mengen met sneeuw. Fietsverkeer mengt niet goed sneeuw dat verklaart ook het beeld dat ontstaat op fietspaden, waar meer sneeuw blijft liggen dat vastvriest.

Ik zie dubbele lijnen op één route?

Dit kan komen doordat er meerdere strooimachines over dat stukje route komen. Ook kan het zijn dat het een fietspad betreft die zich naast de doorgaande strooienroute bevindt.

Het is nog niet eens glad en men strooit nu al?

We strooien vaak vooraf. Dit doen we omdat er dan een grote kans is dat het glad gaat worden. Wij zijn dan gereed zijn met de te strooien route. Het meteostation DTN levert en bewaakt voor ons de voorspellingen. Hierdoor worden onverwachte weersomstandigheden verkleind en kunt u veilig op pad.

Strooit de machine van de buurgemeente bij ons in de gemeente?

Het kan zijn dat hier afspraken over zijn gemaakt. In sommige gevallen nemen wij een deel mee van de buurgemeente. Dit om een efficiënte strooiroute voor de machine te kunnen maken.

Ik zie dat de provincie al heeft gestrooid op hun wegen en bij mij in de straat nog niet?

De provincie beheert een groot gebied met een groot aantal wegen, die men vanuit één of twee centrale posten aanstuurt. Hierdoor zal men eerder beginnen met strooien om de routes tijdig gestrooid te hebben. 

Kan ik de adviessnelheid rijden op de gestrooide wegen?

Pas bij winterse neerslag uw snelheid aan en neem geen risico’s. Het opvriezen van wegen door het aanvriezen van vochtige lucht ziet u vaak niet en dat is gevaarlijk. We strooien de wegen om gladheid te bestrijden, maar dit is geen garantie dat het niet glad is.

Kan ik de strooimachine aanhouden voor vragen?

Nee, onze medewerkers doen uiterste hun best de opgegeven route optimaal te strooien. Ze hebben al hun aandacht nodig voor het verkeer, het weer en de strooimachine. Stel uw vraag via de MijnGemeene App of neem contact op met het Publiekscentrum.

Kan ik mijn auto plaatsen op het fietspad of aan de kant van de weg?

Graag willen we voldoende ruimte hebben voor de gladheidsbestrijding. Wanneer er wat op de weg of op het fietspad staat kunnen we niet goed strooien of schuiven.

Heeft u nog vragen?

Stel uw vraag via de MijnGemeene App of neem contact op met het Publiekscentrum.