• Grote brand bij ThermoNoord in Gorredijk 24 mei 2020

In de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 mei 2020 woedde een grote brand bij het bedrijf ThermoNoord aan de Wetterwille in Gorredijk. Een groot aantal lege afvalcontainers vatte vlam en er was hevige rookontwikkeling. Daarom werd een NL-Alert afgegeven en moesten enkele woningen in de buurt geëvacueerd worden. Niemand raakte gewond. De geëvacueerde inwoners konden gelukkig vrij snel weer terug naar huis. Burgemeester Ellen van Selm bezocht vannacht de locatie van de brand.

• Herziening richtlijnen speeltuinbeleid 20 mei 2020

De gemeente Opsterland heeft de richtlijnen voor het speeltuinenbeleid vernieuwd. Dat was nodig omdat het huidige beleid dateert uit 2005 en verouderd is. Gevolg van de nieuwe richtlijnen is dat alle nieuwe speeltuinen vanaf dit jaar al rookvrij zijn en er duidelijkheid is voor het oprichten en beheren van nieuwe speeltuinen.

• Mogen sanitaire voorzieningen (gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen) open?

Gemeenschappelijke was-, toilet en douchevoorzieningen op campings en vakantieparken, en bij parken, natuurgebieden, stranden zijn in Nederland gesloten tot 1 juli 2020. De noodverordening laat wel toe dat openbare toiletten zonder was- en douchefaciliteiten kunnen worden geopend. Hiermee kan vervuiling van de openbare ruimte worden voorkomen en tegengegaan; er wordt voorkomen dat mensen hun behoefte in de openbare ruimte doen.

• Pleziervaart Polderhoofdkanaal vanaf 15 mei 2020

Het Polderhoofdkanaal is vanaf 15 mei open net als de Turfroute. Het vaarseizoen is van 15 mei tot en met 15 september. De openingstijden van het Polderhoofdkanaal zijn van 09.30 tot 16.30 uur. Het Polderhoofdkanaal is 7 dagen in de week bevaarbaar. Maakt u ook gebruik van de turfroute, dan worden alleen in juli en augustus ook op zondag de bruggen en sluizen bediend. Voorlopig zijn vanwege de coronamaatregelen de sanitaire voorzieningen in Nij Beets gesloten.

• Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân

De Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân maakt bekend dat hij heeft vastgesteld de 'Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Fryslân van 9 mei 2020'. De Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Fryslân van 9 mei 2020 treedt op 11 mei 2020 in werking.