Huwelijk

Gaat u trouwen? Gefeliciteerd! Voor het voltrekken van het huwelijk gaat u naar de gemeente. Trouwen in Opsterland kan op verschillende locaties. Naast de sfeervolle trouwzaal in het Lycklamahûs in Beetsterzwaag kunt u ook kiezen voor een aantal structureel aangewezen locaties of een eigen trouwlocatie voor 1 dag regelen.

Ondertrouw

Voordat u kunt trouwen, meldt u uw voorgenomen huwelijk bij de gemeente waar u wilt gaan trouwen. We noemen dit ook wel ‘in ondertrouw gaan’ of 'huwelijksaangifte doen'. Om in ondertrouw te gaan, belt u met het Publiekscentrum om een afspraak te maken. U moet de aangifte minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voor de bruiloft doen. In ondertrouw gaan is kosteloos.

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij een huwelijk. Dat kunnen twee, drie of vier getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Lever bij de trouwgemeente een kopie van het identiteitsbewijs in van uw getuigen.  Doe dit, als het kan, al al bij de aangifte van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Heeft u geen eigen getuigen? Dan kunt u kiezen voor getuigen van de gemeente.

Trouwambtenaren

Een ambtenaar van de burgerlijke stand voltrekt het huwelijk of registreert het partnerschap. U kunt ongeveer drie weken van te voren bij het Publiekscentrum vragen welke ambtenaar het huwelijk of het geregistreerd partnerschap gaat voltrekken. De trouwambtenaren stellen zich op deze website even kort voor. Heeft u voorkeur voor een bepaalde ambtenaar? Dan houden wij hier zoveel mogelijk rekening mee. 

Trouwlocaties

Trouwen in Opsterland kan op verschillende locaties. Naast het Lycklamahûs in Beetsterzwaag zijn de volgende locaties door het college van burgemeester en wethouders aangewezen tot structurele trouwlocatie:

Wilt u trouwen op een andere locatie? Dan kunt u een locatie voor 1 dag als trouwlocatie laten aanwijzen. Bespreek dit tijdig met ons, bijvoorbeeld tijdens uw afspraak voor de ondertrouw.

Kosten trouwen in Opsterland

Lycklamahûs  
Maandag tot en met vrijdag € 270
Zaterdag € 823

Structurele trouwlocatie
 
Maandag tot en met vrijdag (van 8.00 tot 18.00 uur) € 270
Overige dagen/tijdstippen € 303
 * Dit zijn de gemeentelijke kosten, de kosten voor de locatiehuur kunt u bij de locatie zelf opvragen.  

Eigen trouwlocatie voor 1 dag
 
Maandag tot en met vrijdag € 423
Zaterdag € 823
 * Dit zijn de gemeentelijke kosten, de kosten voor de locatiehuur kunt u bij de locatie zelf opvragen.  

Overige kosten
 
Trouwboekje € 18,30
Getuige van de gemeente € 19,40
Huwelijksbevoegdheidsverklaring € 22,90

 

Kosteloos trouwen

U kunt in Opsterland gratis trouwen op maandag- en dinsdagochtend om 9.00 uur. De voorwaarden zijn:

  • Tenminste één van de aanstaande echtgenoten is inwoner van Opsterland;
  • Het huwelijk wordt voltrokken in een spreekkamer, niet in het Lycklamahûs;
  • Er kunnen twee getuigen aanwezig zijn, voor meer gasten is geen ruimte;
  • De huwelijksvoltrekking bestaat alleen uit de wettelijk verplichte formaliteiten; er wordt geen toespraak gehouden.

Komt minstens één van de aanstaande echtgenoten in aanmerking voor kwijtschelding van (gemeentelijke) belastingen? Dan geldt het bovenstaande niet. Het huwelijk kan dan wél in het Lycklamahûs met een toespraak en in het bijzijn van gasten worden voltrokken.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Publiekscentrum.