Huwelijk

Direct regelen

Ja ik wilGaat u trouwen? Gefeliciteerd! Voor het voltrekken van het huwelijk gaat u naar de gemeente. Trouwen in Opsterland kan op verschillende locaties. Naast de sfeervolle trouwzaal in het Lycklamahûs in Beetsterzwaag kunt u ook kiezen voor een aantal structureel aangewezen locaties of een eigen trouwlocatie voor 1 dag regelen. Wilt u buiten trouwen? In de avonduren? Of getrouwd worden door een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand. Er is ontzettend veel mogelijk.

Voorwaarden

Let op: Vanwege de coronamaatregelen hanteren wij een aangepaste dienstverlening kijk voor meer informatie op www.opsterland.nl/corona

Voordat u kunt trouwen, meldt u uw voorgenomen huwelijk bij de gemeente waar u wilt gaan trouwen. We noemen dit ook wel ‘in ondertrouw gaan’ of 'huwelijksaangifte doen'.

Goed om te weten

  • U moet de aangifte minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voor de bruiloft doen.
  • In ondertrouw gaan is kosteloos.
  • Voor de aangifte zijn de gegevens van uw getuigen nodig. 

Aanpak

Direct regelen

Om in ondertrouw te gaan, vult u het formulier 'Melding voorgenomen huwelijk' in (bovenaan deze pagina onder het kopje 'Direct regelen') of neem contact op met het Publiekscentrum.om een afspraak te maken.

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij een huwelijk. Dat kunnen twee, drie of vier getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Lever bij de trouwgemeente een kopie van het identiteitsbewijs in van uw getuigen.  Doe dit, als het kan, al al bij de aangifte van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Heeft u geen eigen getuigen? Dan kunt u kiezen voor getuigen van de gemeente.

Trouwambtenaren

Een bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) voltrekt het huwelijk of registreert het partnerschap. U kunt ongeveer drie weken van te voren bij het Publiekscentrum vragen welke ambtenaar het huwelijk gaat voltrekken. De trouwambtenaren stellen zich op deze website even kort voor. Heeft u voorkeur voor een bepaalde ambtenaar? Geef dit bij ons aan, dan houden wij hier zoveel mogelijk rekening mee. De trouwambtenaar neemt contact met u op om kennis te maken en uw wensen voor de toespraak door te spreken.

Een 'eigen' babs

Wilt u uw huwelijk laten voltrekken door een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand, bijvoorbeeld door een familielid of goede vriend? Dat is mogelijk. Hij/zij moet daarvoor bij de rechtbank worden beëdigd tot 'babs voor 1 dag'. Geef uw wens voor een eigen babs aan als u bij het Publiekscentrum langskomt om uw huwelijk te bespreken.

Trouwlocaties

Het Lycklamah├╗s in BeetsterzwaagTrouwen in Opsterland kan op verschillende locaties. Naast het gemeentehuis in Beetsterzwaag staat het Lycklamahûs: een prachtig statig pand aan een uitgestrekte tuin. In het Lycklamahûs bevindt zich een hele fraaie trouwzaal die al voor vele bruidsparen het decor van hun huwelijksdag is geweest.  Naast het Lycklamahûs in Beetsterzwaag zijn de volgende locaties door het college van burgemeester en wethouders aangewezen tot structurele trouwlocatie:

Wilt u trouwen op een andere locatie? Dan kunt u een locatie voor 1 dag als trouwlocatie laten aanwijzen. Bespreek dit tijdig met ons, bijvoorbeeld tijdens uw afspraak voor de ondertrouw.

Kosten trouwen in Opsterland

Lycklamahûs  
Maandag tot en met vrijdag € 286,00
Zaterdag € 870,00

Structurele trouwlocatie
 
Maandag tot en met vrijdag (van 8.00 tot 18.00 uur) € 286,00
Overige dagen/tijdstippen € 319,50
 * Dit zijn de gemeentelijke kosten, de kosten voor de locatiehuur kunt u bij de locatie zelf opvragen.  

Eigen trouwlocatie voor 1 dag
 
Maandag tot en met vrijdag € 446,50
Zaterdag € 482,00
 * Dit zijn de gemeentelijke kosten, de kosten voor de locatiehuur kunt u bij de locatie zelf opvragen.  

Overige kosten
 
Trouwboekje € 19,50
Getuige van de gemeente € 20,50
Huwelijksbevoegdheidsverklaring € 24,30
Beëdigde Babs € 50,00
Niet-beëdigde Babs € 150,00

 

Kosteloos trouwen

U kunt in Opsterland gratis trouwen op maandag- en dinsdagochtend om 9.00 uur. De voorwaarden zijn:

  • Tenminste één van de aanstaande echtgenoten is inwoner van Opsterland;
  • Het huwelijk wordt voltrokken in een spreekkamer, niet in het Lycklamahûs;
  • Er kunnen twee getuigen aanwezig zijn, voor meer gasten is geen ruimte;
  • De huwelijksvoltrekking bestaat alleen uit de wettelijk verplichte formaliteiten; er wordt geen toespraak gehouden.

Komt minstens één van de aanstaande echtgenoten in aanmerking voor kwijtschelding van (gemeentelijke) belastingen? Dan geldt het bovenstaande niet. Het huwelijk kan dan wél in het Lycklamahûs met een toespraak en in het bijzijn van gasten worden voltrokken.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Publiekscentrum.