Gemeenteraadsverkiezingen en referendum

Op woensdag 21 maart 2018 zijn in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen. Ook is die dag het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Op deze pagina vindt u meer informatie over het stemmen.

 • Politieke partijen / kandidatenlijsten

  Aan de gemeenteraadsverkiezingen doen 9 politieke partijen mee. Op deze pagina vindt u per partij de kandidatenlijsten en een link naar de partijwebsite voor meer informatie en het partijprogramma.

 • Agenda

  In deze agenda vindt u de bijeenkomsten en evenementen rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Heeft u iets dat ook op deze agenda thuishoort? Stuur dan een e-mail naar webredactie@opsterland.nl.

 • Stemmen

  Woensdag 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast kunt u ook stemmen voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). U ontvangt uiterlijk 27 februari twee stempassen.

 • Stembureaus

  De gemeente Opsterland telt 18 stembureaus. De stembureaus zijn geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. U mag uw stem uitbrengen op elk stembureau in de gemeente Opsterland. Op uw stempas wordt het voor u dichtstbijzijnde stembureau aangegeven.

 • Volmacht aanvragen

  Kunt u niet zelf gaan stemmen, bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie? Dan kunt u een andere kiezer machtigen om dit voor u te doen.

 • Plaatsen aanplakborden verkiezingsposters

  Door de gemeente staan 16 borden verspreid (in elk dorp 1) waar men de verkiezingsposters op kan plakken. De posters worden door de partijen geplakt. Voor de posters gelden geen eisen voor het formaat.

 • Wilt u geld verdienen voor uw (sport)vereniging? Help mee om stemmen te tellen!

  Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast wordt het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) gehouden. Tot 21.00 uur ’s avonds kunnen alle inwoners van Opsterland van 18 jaar en ouder op één van de 18 stembureaus in Opsterland hun stem uitbrengen.

 • Kiezerspas referendum aanvragen

  Voor de gemeenteraadsverkiezingen kunt u alleen in gemeente Opsterland stemmen. U kunt namelijk alleen uw stem uitbrengen op de kandidaten die in uw eigen woongemeente op de kandidatenlijst staan. Voor het referendum kunt u ook in een andere gemeente stemmen. Hiervoor moet u een kiezerspas aanvragen.

 • Website van de gemeenteraad

  Wilt u weten hoe de gemeenteraad werkt? Wie er op dit moment in de raad zitten en wanneer de gemeenteraad vergadert? Op de gemeenteraadswebsite vindt u alle informatie.

 • Website Rijksoverheid over het referendum

  Wilt u meer weten over het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv)? Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle informatie.