Nieuws corona

De laatste ontwikkelingen en maatregelen omtrent corona vindt u hier.

• Activiteiten rondom 75 jaar vrijheid afgelast 06 april 2020

Onder de huidige omstandigheden, vanwege het coronavirus, kunnen de activiteiten rondom 75 jaar vrijheid geen doorgang vinden. Hierbij gaat het om zowel de Vrijheid-express die in april Gorredijk en Ureterp aan zou doen, als de activiteiten die op 4 en 5 mei plaats zouden vinden, zoals de Vrijheidsmaaltijden. Hoewel begrijpelijk, is dit ook erg jammer voor al het werk dat in de programmering is gestoken door het Nationaal Comité, de coördinatoren uit de provincies en uiteraard de inzet en het enthousiasme vanuit onze dorpen.

• EenVandaag bezoekt Opsterland voor een reportage over de maatregelen in buitengebieden

Vandaag besteedde EenVandaag aandacht aan de coronamaatregelen in buitengebieden. Wat mag wel en wat mag niet? En is het nodig handhavend op te treden? Burgemeester Ellen van Selm en toezichthouder Peter Jethoe vertellen hoe we in Opsterland met de maatregelen omgaan. En dat het tot nu toe hartstikke goed gaat! Benieuwd naar de reportage? Kijk hier de uitzending terug!

• Een weekendgroet van burgemeester Ellen van Selm

Voor de inwoners van Opsterland nam burgemeester Ellen van Selm een filmpje op met daarin veel woorden van dank en een oproep voor het weekend:

• Landelijke coronamaatregelen verlengd tot en met 28 april

Het kabinet heeft besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

• Noodloket Economische Zaken ook voor sportverenigingen

Eén van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis is het noodloket. Ondernemers kunnen via dit loket een eenmalige tegemoetkoming ontvangen. Deze regeling zet in op het niet meer kunnen betalen van vaste lasten vanwege maatregelen die genomen zijn vanwege het coronavirus.

• De natuur in? Respecteer de maatregelen!

In een tijd zoals deze is het fijn om een frisse neus te halen in één van de natuurgebieden in de gemeente. Dit kan nog steeds, maar om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen vragen wij u de regels na te leven.

• Bekendmaking vaststellen Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân

De Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân maakt bekend dat hij de 'Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân' heeft vastgesteld.

• Toiletgebouwen op campings en jachthavens in Opsterland gesloten

De Veiligheidsregio’s in Noord-Nederland hebben besloten dat toilet-, was- en douchevoorzieningen op campings en jachthavens gesloten moeten worden. Het verbod geldt voor vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes en jachthavens. De recreatiebedrijven zelf mogen wel open blijven voor gasten die niet van die sanitaire voorzieningen gebruik hoeven te maken, zoals bijvoorbeeld gebruikers van een stacaravan.

• Naar de speeltuin? Neem de coronamaatregelen in acht!

In verband met het coronavirus zijn veel ouders en kinderen thuis. Dit betekent ook dat de kinderen zich thuis moeten vermaken. Met dit mooie weer is het fijn voor de kinderen om lekker buiten te kunnen spelen. Er zijn gelukkig (nog) geen maatregelen van het kabinet waarin gesteld wordt dat buitenspelen niet meer mag.

• Kinderopvang voor kwetsbare kinderen of kinderen uit een kwetsbare gezinssituatie

Op 24 maart 2020 is er een brief gestuurd aan onderwijsinstellingen, kinderopvangorganisaties en zorgaanbieders. In deze brief staat dat er nu ook gebruik kan worden gemaakt van kinderopvang wanneer kinderen onderdeel zijn van een kwetsbare gezinssituatie of wanneer zij zelf kwetsbare kinderen zijn.

• Himmelwike 2020 in zijn geheel afgelast

Voor de Himmelwike 2020 werkt de gemeente Opsterland samen met verschillende organisaties, waaronder Omrin. Besloten is om in verband met de getroffen maatregelen aangaande het coronavirus de Himmelwike en het jubileum 2020 af te lassen en volgend jaar in 2021 voort te zetten.

• Coronacrisis: tips en adviezen van het Gebiedsteam

Terwijl het coronavirus steeds meer om zich heen grijpt bieden mensen elkaar spontaan en op grote schaal hulp aan. Elke woensdag vindt u in de huis-aan-huis krant SA! een speciale 'Soarch foar elkoar' pagina. Ook online is er van alles te vinden om zo goed mogelijk om te gaan met de situatie tijdens deze coronacrisis.

• Liveblog t/m 23 maart 2020

Tot en met 12 maart 2020 hielden wij een liveblog bij over de coronosituatie in Opsterland. Inmiddels (t/m 23 maart) is daar veel informatie bijgekomen. Om het voor u overzichtelijk te houden maakt dit liveblog plaats voor een speciale pagina over corona. Wij verwijzen u daarvoor graag naar www.opsterland.nl/corona.

• Landelijke maatregelen

In Nederland heeft de Rijksoverheid maatregelen ingesteld om het coronavirus onder controle te krijgen. De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn.